Ze worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen

Eén op de twintig ouderen in Nederland krijgt jaarlijks te maken met mishandeling. Ze worden onder druk gezet om hun testament te wijzigen, hun bankboekje wordt geplunderd, ze worden geknepen en geslagen, ze krijgen te weinig eten en drinken, ze mogen geen contact buitenshuis hebben, ze worden bedreigd en beledigd en soms ook seksueel misbruikt.

Ouderenmishandeling is een tragedie die letterlijk en figuurlijk diepe wonden slaat in het persoonlijke leven van slachtoffers, plegers en hun omstanders. Het geweld vindt achter de voordeur plaats en wordt veelal gepleegd door mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Ouderen zelf doen hun mond niet open.

Veel vragen
Ouderenmishandeling roept veel vragen op. Waar komt het vandaan? Wat zijn de oorzaken? Wie zijn de plegers en wie de slachtoffers? Hoe maken we ouderenmishandeling bespreekbaar? Wat kunnen we doen om het te voorkomen en wat doen we er aan om het aan te pakken? Oud leed belicht in drie delen de omvang en achtergronden van ouderenmishandeling.

Het eerste deel biedt inhoudelijke informatie over het verschijnsel ouderenmishandeling. Het tweede deel beschrijft de zogenaamde infrastructuur van de preventie en bestrijding van ouderenmishandeling in Nederland. Het derde deel gaat in op de instrumenten die hulpverleners en politie ter beschikking staan om ouderenmishandeling aan te pakken.

Postbus 51: Ouderenmishandeling

Voorkomen en bestrijden
Wie zich in praktijk en beleid bezighoudt met ouderenmishandeling vindt in Oud leed een volledig overzicht van alle belangrijke informatie, kennis en vaardigheden die nodig zijn om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden. Het boek is ook bedoeld voor Hbo-studenten van sociale opleidingen.

Auteurs
Theo Royers was projectleider van de campagne STOP ouderenmishandeling werkt als senior medewerker bij Vilans. Maria van Bavel werkt als senior adviseur bestrijding ouderenmishandeling bij MOVISIE.

Boekgegevens
Titel: Oud Leed, Basisboek ouderenmishandeling
Auteurs: Theo Royers, Maria van Bavel
ISBN: 978 90 8850 217 0
Pagina’s: 200
Prijs: € 24.90

Meer informatie
Bol.com Oud Leed, Basisboek ouderenmishandeling
Meldpunten ouderenmishandeling
Movisie: Ouderenmishandeling
DVD “Achter gesloten gesloten deuren”

Plaats een reactie