You-topia, de virtuele werkplek maakt organisatieregels overbodig

De digitalisering en de virtuele werkplek bieden organisaties nieuwe mogelijkheden om productiviteit en effectiviteit slimmer te organiseren. Het concept van dé ideale werkruimte is dichterbij dan ooit, maar de voorkeur wordt nog altijd gegeven aan oude organisatie- en controlemechanismen uit het industriële tijdperk. Dit terwijl deze mechanismen onvoldoende werken. Dat concludeert organisatieadviseur Erik Veldhoen in zijn nieuwste boek ‘You-topia, de impact van de digitale revolutie op ons werk, ons leven en onze omgeving’.

You-Topia, Erik Veldhoen

Het overgrote deel van de Nederlandse organisaties is nog steeds gebaseerd op de principes van hiërarchie en controle. “Dit model uit het industriële tijdperk werkt niet meer in het digitale tijdperk,” licht Veldhoen verder toe. “We kunnen nu anders werken omdat de virtuele werkruimte een volwaardige werkruimte is geworden.”

Volgens Veldhoen onderschatten we het effect van deze revolutie op onszelf als werknemers en bedrijven. Zo stelt hij in het boek dat organisaties nog niet helemaal door hebben hoe ze hiermee het beste uit hun mensen kunnen halen. Vooral de potentie van generatie Y wordt door de oude manier van organiseren teniet gedaan. Hierbij speelt de afstemming tussen nieuwe werkverhoudingen én werkplekken een cruciale rol: activity-based organiseren, zoals de organisatieadviseur het noemt.

De activity-based organisatie
Hierbij kijkt de professional iedere dag zelf naar de noodzakelijk uit te voeren activiteiten van dat moment en wat hij of zij daarvoor nodig heeft. Dit model is ontstaan vanuit de ervaring dat de manier waarop we produceren in organisaties enorm veranderd is. Leidend principe van een activity-based organisatie is regels overbodig te maken door iedere medewerker de leider te maken van zijn eigen bijdrage. De rol van de leidinggevende krijgt hierdoor ook een andere vorm en betekenis. Een goed voorbeeld van een organisatie die hierin slaagde is Rabobank Nederland. Nu een van de succesvolste activity-based organisaties van Nederland.

Veldhoen behoort tot de pioniers van Het nieuwe werken. Met zijn boek ‘Kantoren bestaan niet meer’ (1995) zette hij de teloorgang van het klassieke kantoorgebouwen in. De digitale revolutie, de komst van de virtuele ruimte, de 24/7 connectivity, het activity-based tijd- en plaatsonafhankelijk werken en de nieuwe verhoudingen die daarvan het gevolg zijn, veranderen het organisatiespel volledig binnen en buiten bedrijven. Veldhoen: “De zekerheden die in de industriële tijdperk zijn opgebouwd wankelen. En het bedrijfsleven hoort zich hier terecht zorgen over te maken.”

‘You-topia’ is genomineerd voor managementboek van het jaar.

Over de auteur
Erik Veldhoen heeft ‘Het Nieuwe Werken’ op de kaart gezet met zijn visionaire boek Kantoren bestaan niet meer (1995) en het standaard werk The Art of Working (2005). Hij heeft vele organisaties, zoals Interpolis, Rabobank Nederland, de gemeente ‘sHertogenbosch, Macquarie Investmentbank in Sydney en Orbis, het geneeshuis van de toekomst in Sittard, geholpen om nieuwe manieren van werken te ontwikkelen en implementeren. Erik ontving de Life-time achievement award van het Telewerk Forum in 2010.

Plaats een reactie