www.yopperkids.nl voor kinderen van Parkinson patiënten

Eindigt mijn vader of moeder in een rolstoel? Bestaat de kans dat hij of zij dement wordt? Is het een erfelijke ziekte? Allemaal vragen van kinderen van wie één van de ouders Parkinson of een Parkinsonisme heeft. Op de nieuwe website www.yopperkids.nl vinden zij de antwoorden op deze en andere vragen en kunnen zij via een forum ervaringen uitwisselen. Vandaag lanceert de Parkinson Vereniging de website in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

Mensen met Parkinson of een Parkinsonisme hebben last van uiteenlopende verschijnselen die vaak in combinatie met elkaar voorkomen. Ze worden snel moe, maken voortdurend ongecontroleerde bewegingen, verliezen gauw hun evenwicht, worden vergeetachtig of zijn nauwelijks verstaanbaar. Meestal verergeren deze verschijnselen in de loop van de tijd. Veel kinderen die een vader of moeder met Parkinson hebben, maken zich dan ook zorgen over de toekomst. Doordat hun vader of moeder veel minder aankan dan vroeger en ook depressieve momenten kan hebben, ondergaat het gezinsleven vaak veel veranderingen.

“Met alle veranderingen en onzekerheid kunnen de kinderen het moeilijk hebben”, aldus Stefanie van Vliet, directeur van de Parkinson Vereniging. “Dat horen we tijdens de weekenden die wij organiseren voor Yoppers – dat zijn Parkinsonpatiënten jonger dan 55 jaar – en hun kinderen. Op www.yopperkids.nl vinden ze een antwoord op de meest voorkomende vragen. Via het forum maken ze met elkaar contact om ervaringen te delen.”

Plaats een reactie