www.Hollandtoer.nl leidt gebruiker langs belangrijkste toeristische highlights

Als eerste land ter wereld lanceert Nederland een virtuele 360-gradentoer langs de belangrijkste historische steden van het land en langs een groot aantal voor het internationale toerisme belangrijke highlights. Via Hollandtoer.nl kunnen Nederlandse dagjes- of weekendtoeristen voorafgaand aan hun bezoek virtueel rondwandelen door de historische centra of langs toeristische trekpleisters. Foto’s zijn niet alleen gemaakt vanaf de weg maar ook naast, in en op gebouwen. Alles wat interessant kan zijn voor de toerist is gefotografeerd en opgenomen in de toer. Doel is om een bezoeker vanuit de luie stoel te motiveren om een stad of toeristische attractie te bezoeken.

Een bezoeker van Hollandtoer.nl komt in eerste instantie terecht in een dynamisch geïllustreerde versie van Nederland. Hierin zijn de reeds gefotografeerde locaties beeldend weergegeven op een Simcity-achtige wijze. Klikt de gebruiker op een stad, dan krijgt hij de mogelijkheid om door te klikken naar de virtuele stadstoer.

Anders dan streetview

Hollandtoer is iets anders dan Google Streetview. De gelijkenis is dat beide toeren werken met 360-gradenfoto’s waarmee een bezoeker volledig om zich heen kan kijken. Hollandtoer beperkt zich echter niet alleen tot straten, zoals Streetview doet. Hollandtoer brengt de schoonheid van gebouwen, steegjes en pleinen in kaart. Hollandtoer fotografeert ook in, op of bij kerken, musea, stadhuizen, hotels, winkels, restaurants, cafés en evenementen. De bezoeker kan dus rondkijken in een hotelkamer, de sfeer op het terras proeven en alvast een deel van de schilderijen in het museum bewonderen. Hollandtoer bestaat uit een aaneenschakeling van haarscherpe en handgemaakte 360-graden foto’s. Beelden zullen nooit geblokkeerd worden door voorbijrazend verkeer. Tot slot zijn de doelen van Hollandtoer en Streetview verschillend: Streetview brengt straten in kaart terwijl Hollandtoer de toerist een virtuele beleving van een stad of toeristische attractie wil geven.

Dertig historische steden
In de eerste versie zijn een dertigtal steden opgenomen. Naast de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, waarvan voorlopig alleen de belangrijkste trekpleisters in kaart zijn gebracht, zijn steden met een grote toeristische aantrekkingskracht gefotografeerd. Dit zijn Alkmaar, Enkhuizen, Volendam, Edam, Haarlem, Zandvoort, Leiden, Gouda, Scheveningen, Delft, Dordrecht, Zierikzee, Goes, Vlissingen, Middelburg, Veere, Breda, Den Bosch, Venlo, Valkenburg, Maastricht, Nijmegen, Zutphen, Deventer, Groningen, Dokkum, Sneek en Leeuwarden. Ook zijn alle ‘steden’ van de Elfstedentocht in beeld gebracht binnen de zogenaamde Elfstedentoer.nl. Daarbij zijn enkele attracties reeds onder de loep genomen, te weten: de Keukenhof, Zaanse Schans, diergaarde Blijdorp, dierenpark Emmen, de Hunebedden, de molens bij Kinderdijk en de Zuid-Limburgse Heuvels.

Uitbreidingen
Voor zowel de steden als de attracties geldt dat verdere uitbreiding volgt in de loop van 2010 en 2011. Het aantal locaties binnen een stad, zoals musea, winkels, restaurants en hotels, wordt de komende jaren aanzienlijk vergroot. Ook volgt uitbreiding in het aantal steden en attracties. Zo staan op korte termijn Texel, Arnhem, Amersfoort en Roermond in de planning. Begin 2011 zal Hollandtoer gepresenteerd worden in het buitenland. Tot slot zullen de foto’s voorzien worden van uitgebreide informatie over de gebouwen, musea , pleinen en dergelijke en wordt het mogelijk om hotels te boeken en reviews van restaurants te lezen. Hollandtoer werkt hierbij samen met externe partijen.

Geen winst oogmerk

Hollandtoer werkt zonder winstoogmerk. Uiteraard worden vergoedingen gevraagd van organisaties die extra foto’s willen hebben of éxtra aandacht voor hun foto willen binnen hun stad. Hollandtoer zal echter kostendekkend opereren. Ook ondernemers die hun winkel, restaurant of hotel gepresenteerd zien, staan voorlopig gratis vermeld op de stadstoeren en hebben bovendien de mogelijkheid om gratis de panoramafoto van hun organisatie te integreren in hun eigen website

Een miljoen Euro
De creatie van Hollandtoer heeft ruim drie jaar in beslag genomen. In die periode zijn circa elfduizend 360-graden foto’s gemaakt en aan elkaar gekoppeld. De opbouw van de website heeft tot op heden ruim een miljoen euro gekost. Om als internationale trekpleister te kunnen fungeren en om de virtuele website te completeren zal daar nog minimaal eenzelfde bedrag voor moeten worden uitgetrokken. Met Hollandtoer heeft toeristisch Nederland er in ieder geval een prachtige virtuele aanjager bij.

Meer informatie: www.hollandtoer.nl

1 gedachte over “www.Hollandtoer.nl leidt gebruiker langs belangrijkste toeristische highlights”

Plaats een reactie