www.biologischeklokENdepressie.nl voor informatie en persoonlijke verhalen

Vandaag is www.biologischeklokENdepressie.nl gelanceerd: een nieuwe website over, van en vóór mensen met een depressieve stoornis en hun familie en vrienden. (Ex) patiënten vertellen over hoe ze hun depressieve periode ervaren (hebben): via filmpjes, columns en geschreven interviews. Elke maand komen er nieuwe verhalen bij. Daarnaast is er informatie te vinden over depressieve stoornissen, behandelingen en welke rol van de biologische klok hierbij heeft.

De behoefte aan verhalen van (ex) patiënten is groot. “Toen ik zelf verschillende keren depressief was, had ik graag ervaringen als de mijne willen horen of zien op het internet. Daarom heb ik meegewerkt om deze website te realiseren. Het is belangrijk om je gevoelens te delen”, aldus Mariëtte, die haar verhaal op de site vertelt.

Iedereen ervaart een depressie op zijn of haar eigen wijze. Een aantal (ex) patiënten heeft daarover columns geschreven. Hoe voelt het? Denken aan suïcide. Gevoelens van machteloosheid en over hoe het is om te moeten functioneren in onze resultaatgerichte maatschappij.

“Voor de mensen om mij heen is het onbegrijpelijk. Ze weten niet hoe ze met mij om moeten gaan. En ook niet wat er in mij omgaat. Voor mij,maar helemaal voor buitenstaanders is dat heel moeilijk. Ze willen mij graag helpen en er voor mij zijn, alleen weten ze niet hoe”, schrijft Willeke in één van haar columns.

De website is niet alleen bedoeld om ervaringen van lotgenoten te delen, maar ook vooral voor familie en vrienden van depressieve mensen. De moeder van Mariëtte vertelt over haar angsten tijdens de depressieve periode van haar dochter.

Er wordt advies gegeven aan familie of vrienden van mensen met een depressieve stoornis . Wat kun je wel, maar ook wat niet zo verstandig te zeggen tegen een depressieve naaste.

Regelmaat

Door wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer inzicht in de rol van de biologische klok bij depressieve stoornissen. Bij depressies blijkt het slaap-waak ritme vaak verstoord. Slaapstoornissen komen dan ook veel voor bij depressieve patiënten. Een vaste regelmaat is dan ook van belang. Om hen daarbij te helpen, kunnen patiënten een persoonlijk dagboek bijhouden om het dagelijks ritme wat meer te structureren.

Steuntje in de rug

Via de website kan er een leuk of lief bericht verstuurd worden. In twee eenvoudige stappen vraag je bijvoorbeeld je broer of hij morgenavond bij je komt eten. Of laat je een sombere vriendin weten dat je aan haar denkt.

Plaats een reactie