www.bijsluiterwoordenboek.nl biedt uitkomst voor lastige woorden

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 43% van de Nederlanders soms enkele woorden of zinnen in bijsluiters niet begrijpen. Naast allerlei initiatieven die worden ondernomen om bijsluiters zo begrijpelijk mogelijk te maken, heeft Neprofarm op basis van deze onderzoeksresultaten een online bijsluiterwoordenboek ontwikkeld speciaal voor geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn zonder recept. Het woordenboek geeft een verklaring voor woorden die door gebruikers als moeilijk worden ervaren.

Onderzoek TNS NIPO
In opdracht van Neprofarm onderzocht TNS NIPO hoe de consument omgaat met zelfzorgmiddelen en bijsluiters. Uit interviews met 535 mensen blijkt dat 96% van de consumenten de bijsluiter bij eerste gebruik geheel of gedeeltelijk doorleest. Begrijpelijke bijsluiters zijn van groot belang; zeker voor zelfzorggeneesmiddelen omdat deze zonder tussenkomst van een arts door de consument zelf worden toegepast. De informatie op de verpakking en in de bijsluiter geven de informatie die voor een veilig en effectief gebruik nodig is. Neprofarm levert daarom graag een bijdrage aan die informatie door middel van het bijsluiterwoordenboek, waarin de consument woorden kan opzoeken en zelfs toevoegen.

Gebruikers kunnen woorden toevoegen
Gebruikers van het bijsluiterwoordenboek kunnen het verzoek doen om een woord dat zij moeilijk vinden en dat nog niet in het woordenboek voorkomt, op te laten nemen. De website bevat namelijk een verzoekmogelijkheid waarna de redactie van het bijsluiterwoordenboek de term en de bijbehorende toelichting vervolgens kan toevoegen. De inhoud van het woordenboek groeit met de behoefte van de gebruikers mee.

Uitkomst mede voor verbetering bijsluiters
Op basis van statistieken van de website kan de redactie een lijst van woorden maken die vaak worden opgezocht. Deze lijst kan door producenten van zelfzorgproducten weer worden meegenomen bij het schrijven of herschrijven van bijsluiters.

Om veel consumenten in staat te stellen deze ondersteuning bij het lezen van bijsluiters te gebruiken, biedt Neprofarm andere websites de mogelijkheid om het bijsluiterwoordenboek te embedden. Zo kan een apotheek, drogist, supermarkt of zorgverzekeraar het bijsluiterwoordenboek gemakkelijk integreren in hun website.

Besparing in kosten gezondheidszorg
Voor de consument is een belangrijke rol weggelegd wanneer het gaat om het zelf oplossen van eenvoudige gezondheidsklachten. Zelfzorg kan zo een substantiële bijdrage leveren aan besparingen in de gezondheidszorg: het bespaart onnodig bezoek aan een arts. Bovendien melden werknemers zich minder vaak ziek en zijn zij eerder weer beter.

Ga naar website: www.bijsluiterwoordenboek.nl

Plaats een reactie