Wouter van Elmpt wint ESTRO award

Dr.ir. Wouter van Elmpt van MAASTRO-clinic krijgt dinsdag 1 september de ESTRO-Accuray Award 2009 uitgereikt. De Maastrichtse onderzoeker krijgt de prijs voor zijn werk op het gebied van hoge-precisie-radiotherapie, oftewel bestraling. De prijs bedraagt 2.500 euro en wordt aan Van Elmpt uitgereikt tijdens de jaarconferentie van de European Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO) die van 30 augustus tot 3 september in Maastricht plaatsvindt. De prijs is bestemd voor wetenschappers die vernieuwend onderzoek hebben gedaan op het gebied van de radiotherapeutische behandeling (bestraling) van kankerpatiënten. Afgelopen voorjaar rondde Van Empt succesvol zijn promotie-onderzoek af over (het gebruik van driedimensionale beeldvorming van tumoren om hiermee de afgegeven bestralingsdoses te controleren (‘3-D dose verification for advanced radiotherapy’).

Aansluitend daarop heeft hij een methode ontwikkeld om de kwaliteit van de behandeling te controleren en te garanderen bij longkanker-patiënten met kleine tumoren die drie maal worden behandeld met een hoge dosis straling.

Nauwkeurig
“Het doel van radiotherapie is de tumor een hoge stralingsdosis te geven, terwijl de gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk worden gespaard. Hiervoor is het noodzakelijk zo nauwkeurig mogelijk te bepalen waar de te bestralen tumor zich bevindt, maar ook om er voor te zorgen dat het behandelplan een zo hoog en effectief mogelijke dosis straling omvat”, legt hij het respectievelijke geometrisch onderzoek en dosimetrisch ontwerp uit.

Daadwerkelijk
Van Elmpt ontwikkelde modellen en beschreef procedures die informatie geven over de dosisafgifte, zowel vooraf als tijdens de behandeling. “Deze informatie kan omgezet worden in een driedimensionaal beeld zodat de informatie over de verdeling van de stralingsdosis in het lichaam van de patiënt zichtbaar is. Deze zogeheten 3D-dosisverificatiestrategieën worden toegepast als kwaliteitswaarborg in een proefbestraling voorafgaand aan de behandeling om te garanderen dat het behandelplan optimaal is voor de individuele patiënt. Maar ook tijdens de behandeling kunnen deze technieken worden toegepast, de zogeheten in vivo dosimetrie. Op die manier kun je garanderen dat de daadwerkelijke behandeling goed is uitgevoerd”, aldus de Maastrichtse onderzoeker. In zijn proefschrift beschreef hij deze strategieën en gaf hij aan hoe deze geavanceerde modellen in een radiotherapeutische behandeling kunnen worden geïmplementeerd.

Plaats een reactie