Woudagemaal in werking, publiek welkom

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is maandagavond 2 januari 2012 in werking gesteld om de grote hoeveelheid neerslag die de komende dagen wordt verwacht te verwerken. De hevige regenval van gisteren en de verzadigde bodem door de natte decembermaand hebben ervoor gezorgd dat het peil op de Friese boezem aanzienlijk is verhoogd. Bovendien is er geen waterafvoer meer mogelijk bij Dokkumer Nieuwe Zijlen vanwege de hoge waterstand op het Lauwersmeer.

Belangstellenden kunnen vanaf dinsdag 3 januari tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen in het draaiende gemaal. Kijk voor meer informatie over de openingstijden op www.woudagemaal.nl

Werelderfgoed UNESCO
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslan en het grootste en enige werkende stoomgemaal ter wereld. Bij een hoge waterstand zorgt het voor droge voeten in Friesland. In 1998 is het uitstekend onderhouden monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het gemaal is sinds oktober 2011 via een loopbrug verbonden met een bezoekerscentrum dat jong en oud op een bijzondere manier informeert over de functie en de werking van het gemaal.

Plaats een reactie