World Vegan Day: de vleesconsumptie is te hoog!

Op 29 oktober is het World Vegan Day. Internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters waarschuwt dat vleesconsumptie niet alleen schadelijk is voor dieren, maar ook voor het milieu en onze gezondheid – obesitas is een wijdverbreide ziekte zegt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Lang voordat het boek van Jonathan Safran Foer, “Dieren Eten”, uitkwam waarschuwde Vier Voeters al voor de gevolgen van overconsumptie. De vleesindustrie is de grootste veroorzaker van klimaatverandering en het verband tussen de consumptie van dierlijke producten en klimaatverandering is nauw, net als de toename van ziekte onder- en wreedheid tegenover dieren.

Één op de twee mensen in de 33 OESO staten heeft overgewicht en één op zes mensen heeft obesitas. Volgens een recente studie door de OESO sterven mensen met obesitas gemiddeld 8 tot 10 jaar eerder dan mensen met een normaal gewicht. De ziektekosten vallen gemiddeld 25% hoger uit omdat ze regelmatig lijden aan diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en andere ziektes. De zogenaamde “welvaartziektes” zijn de grootste doodsoorzaak in ontwikkelde landen en nemen schrikbarend toe in aantal door de consumptie van dierlijke producten. Terwijl steeds meer jonge mensen, vooral vrouwen, ervoor kiezen minder of geen vlees te consumeren zijn er grote delen van de bevolking die vatbaar blijken voor reclames en daardoor juist meer vlees consumeren. “Dit betekent dat mensen het dierenleed negeren maar ook de desastreuze gevolgen voor het milieu en hun eigen gezondheid,” zegt Johanna Stadler, directeur van Vier Voeters.

Vlees is sinds de jaren vijftig veranderd van een luxe product in een goedkoop massaproductie artikel: dumpprijzen en speciale aanbiedingen moedigen overconsumptie aan. Basisproducten zoals brood zijn doorgaans duurder dan vlees. “Het is tijd om de advertenties te negeren en voor een diervriendelijke en gezonde levensstijl te kiezen – een vegetarische of veganistische levensstijl”, zegt Stadler.

Volgens een rapport van de Food and Agriculture Organisation of the United Nations (FAO) is de productie van dierlijke producten verantwoordelijk voor 18% van broeikasgassen. De World Watch Insitute claimt zelfs dat de directe en indirecte gevolgen van de productie van dierlijk producten 51% van deze gassen veroorzaakt. Extreme weersomstandigheden als gevolg van deze gassen veroorzaken wereldwijd steeds meer schade.

Vier Voeters begrijpt dat veel mensen zo gewend zijn aan het eten van vlees dat ze het moeilijk vinden om hun dieet te veranderen. Het is echter niet noodzakelijk voor mensen om hun gebruikelijke eetpatroon volledig om te gooien: “Er bestaan goede plantaardige alternatieven, waaronder hamburgers, nuggets, kroketten, worst en gehakt, wat betekent dat mensen geen ingrijpende veranderingen hoeven te maken. Deze producten zijn verkrijgbaar in een reeks van supermarkten”, aldus Johanna Stadler. “Maar alleen al een mindering van vleesconsumptie kan ook een enorm effect hebben”. De recente opening van de Vegetarische Slager in Den Haag bewijst dat de ontwikkeling van smakelijke plantaardige alternatieven voor vlees al vergevorderd is en dat iedereen met lekker en verantwoord eten kan bijdragen aan een einde aan honger.

Plaats een reactie