Woolness, uniek wellness-concept met schapenwol

Op Texel is de traditie van het ‘wolbad’ nieuw leven ingeblazen. Deze oud-Texelse behandeling met zuivere Texelse schapenwol is nu omgedoopt in ‘Woolness’.

Wie lichaam en geest wil verwennen op Texel, kan zich in een laagje wol laten wikkelen. De schapenwol geeft warmte, ontspant en reinigt.

Vroeger gebruikte de arme boerenbevolking de wol van het Texelse schaap om de koude winters door te komen of na een dag van zware arbeid de spieren en gewrichten weer soepel te maken. Woolness is de moderne variant, maar het principe is gelijk. De deelnemers worden gewikkeld in een laag van pure wol en vervolgens neergelegd in een houten kribbe. De locatie is toepasselijk: een houten boet in een landelijke omgeving. “Wol werkt isolerend, maar ademt ook. De natuurlijke warmte wordt als heel plezierig ervaren en het kriebelt totaal niet”, vertelt mede-initiatiefneemster Marianne Langeveld.

Wolvet
De ruwe schapenwol wordt eerst gekaard en gewassen. De lanoline (wolvet), het belangrijkste bestanddeel, moet in de wol achterblijven. Lanoline zit in 90% van alle cosmeticaproducten. Het werkt helend, bijvoorbeeld bij kleine wondjes, en verzachtend. Bang dat de wol kriebelt, hoeft men niet te zijn. De structuur van de Texelse schapenwol is prettig zacht en bevat zuiverende stoffen. Door de behaaglijke temperatuur in de wollen pakking openen de poriën zich waardoor het lichaam afvalstoffen afscheidt. De warmte is ook goed voor spieren en gewrichten, ideaal voor mensen met reuma en/of artrose.

Texelse wellness
De op Texel geboren en getogen Marianne Langeveld heeft Woolness samen met schapenhoudster Ans Kikkert ontwikkeld. In juni is de nieuwe activiteit van start gegaan bij familiebedrijf Hotel Texel, gelegen in polder Eierland. Het hotel is onderdeel van hoeve Nieuw Breda, een modern akkerbouwbedrijf met 200 hectare grond. Schapen waren ooit de basis en vormen nu de recreatieve tak. “Het is iets dat hier hoort. We bieden de mensen een wellnessmiddag met een Texels tintje”.

Texel schapeneiland
Texel staat al eeuwenlang bekend als schapeneiland. Het Texels schaap – de Texelaar – is een oergezond ras, dat opgroeit in een mild en zonnig zeeklimaat. Het eiland telt meer schapen dan inwoners: zo’n 18.000 schapen en 14.000 mensen. Door de geboortegolf van lammetjes wordt dit aantal in het voorjaar telkens verdubbeld. Het ras is vooral bekend om de vleeskwaliteit: Texels lamsvlees is wereldwijd een delicatesse. De wol wordt tegenwoordig ook veel gebruikt, bijvoorbeeld in dekbedden.

Meer informatie
www.woolnesstexel.nl
www.texel.net

Lente in de lucht? Dan moet je op Texel zijn! In het voorjaar en de vroege zomer schijnt de zon op Texel veel vaker dan in de rest van Nederland.

Plaats een reactie