Witte haas waarschuwt voor drugs in het verkeer

Zaterdag 11 augustus 2012 loopt een levensgrote witte haas rond op Loveland Festival in Amsterdam. Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, is daar namelijk met de opvallende mascotte aanwezig om feestgangers bewust te maken van de risico’s van alcohol en drugs in het verkeer.

Loveland Festival 2011 – Official Aftermovie

Onlangs nog hield de politie een 19-jarige automobilist uit Zwanenburg aan omdat hij teveel had gedronken. De beginnend bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren. Met de campagne ‘de Witte Waas’ maakt TeamAlert festivalgangers bewust van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. De voorlichtingsmedewerkers spreken met de bezoekers over hun reis van en naar het festivalterrein. Festivalbezoekers die beloven drugs- en alcoholvrij terug te rijden, kunnen met de haas op de foto, die naderhand terug te vinden is op de website van TeamAlert.

Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen onder de 25 jaar na dancefeesten, festivals of discotheekbezoek wel eens onder invloed het verkeer in gaan. Daarom bezoekt TeamAlert sinds 2008 jaarlijks een groot aantal zomerfestivals met de campagne de Witte Waas. Dit jaar gaat een grote witte haas mee met de voorlichtingsmedewerkers. De haas staat symbool voor een veilige, drugsvrije reis. De voorlichtingsmedewerkers vertellen zijn verhaal: de haas werd slachtoffer van een bad trip omdat hij bij een bestuurder in de auto zat die onder invloed van drugs reed. Nu wil hij anderen ervoor behoeden om hetzelfde te ervaren. Aan de haas is de dubbele kant achter een trip te zien: enerzijds kan trippen op een festival heel leuk zijn maar achter het stuur zorgt dit voor een bad trip. De boodschap is dan ook: als je gaat slikken, eerst ff nuchter vervoer strikken. Festivalbezoekers die beloven drugs- en alcoholvrij terug te rijden, kunnen met de witte haas op de foto. De foto kunnen ze later op de website van TeamAlert downloaden. Op deze manier wil TeamAlert leeftijdsgenoten op een leuke manier herinneren aan het plannen van een veilige rit.

Feiten
Drugsgebruik in het verkeer blijkt net als alcohol vooral voor te komen in de weekendnachten. Uit onderzoek blijkt dat vooral mannelijke bestuurders onder de 25 jaar wel eens onder invloed achter het stuur zitten. TeamAlert heeft recentelijk onderzoek gedaan naar het drugsgebruik in deze leeftijdsgroep. Daaruit bleek dat ruim 40% van de 18 tot 25-jarigen weleens onder invloed van drugs heeft autogereden. Bijna 60% is wel eens bij een bestuurder ingestapt die onder invloed van drugs was. Dit gebeurt vooral na feestjes. Jongeren zijn van mening dat drugs weinig invloed hebben op het rijgedrag. Desondanks blijkt dat 90% van de jongeren zich wel verantwoordelijk voelt voor hun medepassagiers. TeamAlert richt zich daarom met de Witte Waas niet alleen op de bestuurder, maar ook op de vrienden van de bestuurder.

Plaats een reactie