Winnaars Nationale Wetenschapsquiz Junior bekend

Waarom zijn blauwe plekken blauw? Dat is kennelijk voor veel kinderen een groot mysterie. Het was ook de allermoeilijkste vraag uit de Nationale Wetenschapsquiz Junior. Dat blijkt uit de honderden inzendingen voor de Juniorquiz 2010. Groep 8A van Het Honk in Kapelle had op één na alle vragen goed en wint een reisje naar Texel.

Kinderen konden als klas meedoen aan de Nationale Wetenschapsquiz Junior, maar ook alleen. Drie slimmerds die de Quiz individueel invulden, maakten maar één foutje. Er is tussen hen geloot om te bepalen wie de eerste, tweede en derde prijs krijgt. Daan Kleiterp uit Apeldoorn is nog maar 8 jaar, maar wint dit jaar de Juniorquiz. Hij mag samen met zijn gezin naar CERN, een onderzoeksinstituut in Zwitserland. De tweede prijs – een lang weekend naar de Veluwe, met een bezoek aan ASTRON, dat onderzoek doet naar het heelal – is voor de tienjarige Max Remmerswaal uit Waalwijk. De twaalfjarige Simon van Tol uit Beverwijk wint de derde prijs: een weekend naar Texel, met een bezoek aan NIOZ, het Nederlands instituut voor zeeonderzoek.

Moeilijke vragen
De Juniorquiz zat vol moeilijke vragen. De lastigste ging over blauwe plekken. Die zijn blauw omdat blauw licht minder ver doordringt in het lichaam en dus eerder wordt teruggekaatst dan rood licht. Daarom zijn blauwe plekken blauw en niet rood. Deze vraag was ook onderdeel van de Nationale Wetenschapsquiz voor volwassenen, en ook die vonden hem erg moeilijk. De jonge quizzers hadden veel minder moeite om uit te vogelen hoe een mol weet waar hij heen moet en wat er met je gebeurt als je in een zwart gat vliegt. Die vragen werden het vaakst goed beantwoord.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2010 was flink ingewikkelder dan die van 2009. De deelnemers hebben gemiddeld vier van de tien vragen goed beantwoord, vorig jaar was dat zes van de tien vragen.

De knapste klas van Nederland
NWO en de VPRO waren dit jaar voor de televisie-uitzendingen weer op zoek naar de knapste klas van Nederland. Groep 8c van de Omnibus in Almere wist tijdens de spannende televisiequiz de meeste vragen goed te beantwoorden. Zij mogen zich een jaar lang ‘de knapste klas van Nederland’ noemen en gaan met de hele klas naar Texel.

De antwoorden
De antwoorden zijn: 1C, 2B, 3A, 4B, 5B, 6C, 7A, 8C, 9C, 10B. De uitgebreide uitleg staat op www.nwo.nl/quiz. Heb je zelf een vraag en denk je dat deze leuk zou zijn voor de juniorquiz van 2011? Stuur deze dan in via quiz@nwo.nl.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Plaats een reactie