Windmolens veroorzaken lagere woningprijzen

Bewoners zijn over het algemeen niet blij met windmolens nabij hun woning: ze zouden zorgen voor horizonvervuiling, een hinderlijke slagschaduw en geluidsoverlast. Als gevolg van het Energieakkoord komen er in Nederland nog zo’n 1.300 molens bij.

Waardedaling
Huiseigenaren zijn bezorgd dat de waarde van hun woning daalt door windmolens. Dit is nu wetenschappelijk onderbouwd. Uit recent onderzoek van economen Martijn Dröes van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Amsterdam en Hans Koster van de VU blijkt dat de plaatsing van een windmolen binnen een straal van twee kilometer van de woning zorgt voor een lagere woningprijs.

Zelfs twee tot drie jaar voordat de windmolen wordt gebouwd zijn er al dalingen in de woningprijzen te zien. Grotere windmolens zorgen voor een extra daling in woningprijzen: het effect kan dan dubbel zo groot worden. Per woning is het gemiddelde verlies tussen de 3.500 en 5.600 euro.

Eerste windmolen zorgt voor daling
Door een windmolen daalt de woningprijs met gemiddeld 1,4% tot 2,3%, ten opzichte van vergelijkbare woningen zonder windmolen in de buurt. Opvallend: een tweede windmolen zorgt niet voor een extra daling. “Als de horizon eenmaal ‘vervuild’ is, maakt een extra windmolen weinig uit,” aldus Martijn Dröes.

Dröes en Koster gebruikten gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) tussen 1985-2011, een periode met meer dan 2 miljoen woningtransacties. Bij 80.000 woningen is in die periode binnen een straal van twee kilometer een windmolen geplaatst.

Totale daling woningwaarde is €403 miljoen
Het totale geschatte verlies aan woningwaarde door windmolens is minstens 403 miljoen euro, maar kan oplopen tot 1,2 miljard euro, als ook de bovengrens van het geschatte prijseffect en de effecten op huurwoningen worden meegenomen.

Het feit dat woningprijzen dalen impliceert dat windmolens extra kosten met zich meebrengen als ze nabij woningen worden geplaatst. Met deze extra kostenpost houden beleidsmakers, gemeenten en de eigenaren van windmolens – veelal grote energiemaatschappijen – vaak geen rekening.

3 gedachten over “Windmolens veroorzaken lagere woningprijzen”

 1. Beste gezondheidskrant, windmolens zijn onschadelijk. Daar zorgen de bouwregels voor. Voldoende afstand tot woningen om te veel geluid en slagschaduw te voorkomen.

  LDEN 47 en 37 dB in de nacht, net zo stil, bij woningen als de koelkast in de keuken.
  Waar zijn jullie onderzoeken dat mensen ziek worden van het ven luide geluid van hun koelkast?

  Ook die waarde daling isa onbewezen,. omdat deze “onderzoekers” de hoeveelheid anti propaganda niet hebben meegewogen in hun “onderzoek”
  Dan zou blijken dat vooral die anti windmolens propaganda effect heeft op woningwaarde EN gezondheid.

  Daar is ook bewijs voor.
  Er wonen al jaren honderden boeren gezinnen in het geluid van een windmolen op hun erf, en ze zijn niet ziek geworden, wel trots op hun windmolen.

  miljoenen mensen wonen in het geluid van de branding, vergelijkbaar qua soort geluid met dat van windmolens. En? Kennen jullie gezondheidsklachten van mensen die bij de kust wonen?
  Ik hoor het graag.

  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/

  Beantwoorden
 2. Dan is er nog een effect, ze gebruikten door makelaars gerealiseerde verkoop cijfers.
  Nu zijn makelaars overwegend tegen windmolens, en daardoor vooringenomen. Die vooringenomenheid zou wel eens veel meer invloed op de prijs kunnen hebben dan de windmolens of de anti propaganda.

  De vereniging van tegenstanders is ook opgezet door makelaars, en een van hun punten is dat windpark bouwers woningen moeten opkopen, die zij als makelaars aanwijzen.

  http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/

  Beantwoorden

Plaats een reactie