William Kramer ontvangt Edgar Doncker Prijs 2011

Dr. William Kramer, kinderchirurg-kindertraumatoloog, van het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft de Edgar Doncker Kindergeneeskunde Prijs gekregen. Hij krijgt de prijs van € 75.000 voor zijn grote inzet voor kinderveiligheid en het voorkomen van ongevallen bij kinderen. Zo pleit Kramer al jaren voor het verplicht dragen van een helm bij fietsen, wat volgens hem zeker zestien doden per jaar scheelt.

Kramer zet zich al jaren in voor het bewust maken van ouders, scholen en overheid van de kwetsbaarheid van kinderen. Zijn missie is beloond met de Edgar Doncker Prijs voor zijn grote maatschappelijke inzet voor kinderveiligheid en preventie van ongevallen bij kinderen. “Kramer zet zich al vele jaren met passie in om ongevallen bij kinderen te voorkomen en maatregelen in te voeren die letsel beperken.” aldus de jury. “Kinderen zijn speels, dynamisch en hun psychologie is anders. Tot een jaar of negen zijn ze niet in staat gevaar in te schatten. Ze zullen altijd denken dat ze nog nét voor die auto kunnen oversteken. Dat hoort nou eenmaal bij hun ontwikkeling en het verkennen van grenzen. Het is onze verantwoordelijkheid om ze tegen zichzelf te beschermen.” aldus Kramer.

Preventie
Per jaar worden in Nederland gemiddeld 270.000 kinderen in de leeftijd van nul tot en met achttien jaar behandeld op een Spoed Eisende Hulp ten gevolge van een ongeval, geweld of zelfbeschadiging. Hiervan worden 25.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis en overlijden er 240. Dit maakt ongevallen ook in Nederland tot doodsoorzaak nummer één bij kinderen. Ongevallen veroorzaken veel leed bij kinderen en ouders. Tijdelijke ziekte, blijvende handicap of het overlijden van een kind is een drama. Het ongeval ruïneert niet zelden de levens van ouders, verzorgers of familieleden in een mum van tijd. Kramer: “In vergelijking met de Verenigde Staten staat veiligheid en preventie bij kinderen in Nederland nog ‘in de kinderschoenen’. Gelukkig voor onze kinderen komt er langzaam meer begrip en adhesie. Het opvolgen van preventieadviezen om kinderveiligheid te vergroten leeft sterker, maar is nog steeds onvoldoende. Als maatschappij realiseren we ons nog onvoldoende, hoe noodzakelijk dit is.”

Helm op… cool!
Kramer pleit al jaren voor het veilig vervoeren van kinderen in de auto en op de fiets, het leren breken van een val in de gymles op school en de noodzaak van het dragen van een helm voor kinderen op de fiets, bij skiën en skaten. Een fietshelm zou de levens van zeker zestien kinderen per jaar kunnen sparen. “Dit is de helft van het aantal kinderen, dat jaarlijks overlijdt op de fiets in het verkeer: 31, dat is een hele schoolklas!“. Kramer pleit er dan ook voor om al vanaf de driewielerleeftijd kinderen een helm te laten dragen en vanaf het moment dat ze zelf kunnen fietsen goed hen zo ook goed zichtbaar te maken. “Een helm absorbeert 85 procent van de impact. Zelfs de meest voorzichtige studies wijzen uit dat een helm de ernst van het letsel met 50 procent reduceert. Dat is het verschil tussen een hersenbloeding of hersenkneuzing met soms levenslange invaliditeit, en een hersenschudding.”

Prijs
De prijs wordt op 15 maart uitgereikt door de burgemeester van Haarlem mr. B. Schneiders. Het toegekende geldbedrag zal Kramer ondermeer besteden aan een groot aantal fietshelmen die hij gratis wil uitreiken aan kinderen op het symposium ‘Kinderveiligheid en Preventie van Ongevallen bij Kinderen’ in het najaar. Naast Kramer heeft ook kinderarts-infectioloog prof. dr. Ronald de Groot van het UMC Radboud de prijs gekregen voor zijn wetenschappelijke carrière als medisch specialist.

Plaats een reactie