Wilhelmina Ziekenhuis Assen start met IVF-behandeling

Vanaf heden voert het Medisch Centrum Wilhelmina (onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een deel van de IVF-behandeling (reageerbuisbevruchting) uit. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het UMC Groningen. Vrouwen kunnen in Assen bij hun eigen vertrouwde gynaecoloog de vooronderzoeken ondergaan en de echoscopische begeleiding bij de hormoonbehandeling, waarna ze alleen nog naar Groningen hoeven voor de eicelpunctie en het plaatsen van de embryo’s. Voor de verdere zorg komt de vrouw terug in Assen.

De Fertiliteitskliniek van het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW) is vanaf heden uitgebreid met een satelliet IVF-centrum, in samenwerking met het UMC Groningen. “Het is een aanvulling op onze huidige dienstverlening”, vertelt gynaecoloog en coördinator Alexander Sluijmer van het MCW. “We deden al het hele traject van diagnostiek en behandeling maar tót aan IVF. Nu nemen we de eerste stap van IVF erbij. Dat betekent dat wij de patiënten selecteren, hen voorlichten over de procedure en hun kansen op een zwangerschap. Daarna wordt bij ons gestart met de medicatie om de eicellen te laten rijpen en wordt de patiënt met echo’s begeleid tot de eicellen rijp zijn om aangeprikt te worden. Vervolgens plannen wij de patiënt in bij het UMC Groningen voor de eicelpunctie. Ook het bevruchten van de eitjes gebeurt in Groningen, evenals het plaatsen van de embryo’s. Het vervolgtraject van begeleiding van de eventuele zwangerschap of een eventuele nieuwe IVF-poging kan vervolgens weer in Assen plaatsvinden.”

Voordelen MCW
Het nieuwe IVF-centrum in Assen biedt paren uit Assen en omgeving de mogelijkheid om dicht bij huis de soms belastende behandelingen te ondergaan. Patiënten moeten er vaak voor naar het ziekenhuis en dat heeft bijvoorbeeld consequenties voor het werk, zeker als daarvoor iedere keer naar Groningen gereisd moet worden. “We hebben onze openingstijden hierop aangepast”, aldus Sluijmer. “Patiënten kunnen al om half acht ’s ochtend bij ons terecht, zodat ze op tijd op hun werk zijn. We krijgen hierop zeer positieve reacties van onze patiënten.”

Maar ook voor mensen buiten Assen heeft het IVF-centrum van het MCW voordelen, omdat de wachttijden er veel korter zijn dan bij het UMCG. Voor het hele fertiliteitstraject (inclusief IVF) bestaan geen wachttijden. Omdat het MCW in Assen-Noord ligt is het pand uitstekend bereikbaar voor mensen die bijvoorbeeld uit De kop van Drenthe komen of uit het zuidelijke deel van Groningen. Sluijmer: “Een voordeel dat voor elke patiënt geldt is verder dat we in het MCW een klein team hebben dat zich met IVF bezighoudt. Daardoor krijgen paren steeds met dezelfde gynaecologen en assistenten te maken. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel.”
Samenwerking UMCG

“Het Medisch Centrum Wilhelmina staat garant voor een uitstekende communicatie met het UMCG”, benadrukt gynaecoloog Alexander Sluijmer. “De afgelopen periode hebben we besteed aan uniforme protocollering en goede werkafspraken. Dat loopt nu al uitstekend. Een keer in de maand hebben wij een patiëntenbespreking met het UMCG via een live videoverbinding, daarnaast komen we nog meerdere keren per jaar bij elkaar voor overleg.”

“Het ligt in de bedoeling dat wij vijftig tot honderd eicelstimulaties per jaar gaan doen”, besluit Sluijmer. “Over een jaar of twee hoop ik dat we ook de volgende stap in de IVF-behandeling mogen zetten: het aanprikken van de eicellen.”

Plaats een reactie