Wilhelmina Kinderziekenhuis verstevigt positie als ‘centre of excellence’ voor kinderchirurgie

Op 11 mei opent het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht het vernieuwde operatiekamer-complex. Alle zes operatiekamers zijn aangepast aan de nieuwste eisen voor minimaal invasieve chirurgie. “Een unicum in Nederland.”

De afdeling Kinderchirurgie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC Utrecht heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot een expertisecentrum voor minimaal invasieve chirurgie. In het WKZ opereren chirurgen bijvoorbeeld kinderen met een aangeboren afsluiting van de slokdarm of refluxziekte, waarbij maagzuur terugstroomt in de slokdarm.

Kinderchirurg prof. dr. David van der Zee: “Met de opening van het vernieuwde operatiecomplex kan de afdeling zich met recht een ‘Center of Excellence’ noemen voor de endoscopische chirurgie bij kinderen en pasgeborenen. Zes kinder-operatiekamers die volledig ingericht zijn voor minimaal invasieve chirurgie is uniek in Nederland.”

Van der Zee spreekt op 11 mei zijn oratie uit. Hij gaat onder meer in op de discussie over concentratie van zorg. “Kinderchirurgie is een vak van zeldzaamheden. Om de benodigde ervaring op te doen is het noodzakelijk expertise te concentreren in een beperkt aantal centra. Het WKZ is uitstekend toegerust om een landelijke rol te vervullen op dit gebied.”

Ter gelegenheid van de opening heeft kunstenaar Kees Verkade een kunstwerk gemaakt, genaamd “L’ Espérance”. Het kunstwerk is in beperkte oplage verkrijgbaar en de opbrengst hiervan zal deels ten goede komen aan de renovatie van de creativiteitsruimte in het WKZ. Patiëntjes kunnen hier hun zinnen verzetten door creatief bezig te zijn.

Vanwege de opening organiseert het WKZ van 9 tot 11 mei het symposium ‘Endoscopic Surgery in Children and Neonates: to Be or Not to Be’. Een aantal internationale sprekers zullen daar de nieuwste ontwikkelingen in de endoscopische kinderchirurgie schetsen.

Voor de officiële opening op 11 mei vindt ook een minisymposium plaats waar drie spreken ingaan op de rol van endoscopische chirurgie in de gezondheidszorg en de gezondheidszorg anno 2015. Drs. H. Bol (lid van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht), ing. R. Adolfsen (voorzitter van de Raad van Bestuur van AGIS Zorgverzekeringen) en drs. A. Moerkamp (plv. Directeur Generaal Curatieve Zorg van VWS) zullen hun visie geven.

Plaats een reactie