Wikioverkanker.nl: de nieuwe wiki voor leven met kanker

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) lanceert tijdens Wereldkankerdag 4 februari de WIKIOVERKANKER. Deze wiki is speciaal voor mensen die leven met en na kanker. Bij de wiki draait het om het delen van ervaringen en het samen schrijven van kennis.

Wikioverkanker.nl is een online encyclopedie die ervaringskennis bundelt van mensen die geraakt zijn door kanker. De wiki is toegankelijk voor kankerpatiënten, hun naasten en andere geïnteresseerden. Met dit initiatief wil de NFK de grote hoeveelheid kennis die aanwezig is bij kankerpatiënten(organisaties) delen met een breder publiek.

In het leven van de kankerpatiënt zijn kwaliteit en zelfmanagement steeds belangrijker onderwerpen, omdat kanker steeds vaker een chronische ziekte is. De wiki sluit als online kennisplatform aan bij de behoefte aan nieuwe vormen van contact. Met de opkomst en het gebruik van social media wordt het mogelijk elkaar te informeren en ervaringen te delen. Een betrokken kankerpatiënt:“Na medisch overleg besluit ik me nog niet te laten behandelen. Ik heb nu de behoefte om van deskundigen te horen welke risico’s ik wel of niet loop. Daarnaast hoop ik op de wiki van lotgenoten te horen hoe zij daarmee omgaan en op welk moment zij voor welke behandeling gekozen hebben.”

Ervaringsdeskundige patiënten, patiëntenorganisaties en professionals werken samen aan artikelen op het terrein van kanker. Het beheer van de wiki is in handen van een patiëntenpanel waarin een aantal lidorganisaties deelnemen: Contactgroep Leukemie, LymfklierkankerVerenigingNederland, BorstkankerVerenigingNederland, Stichting SPKS en Stichting Contactgroep Prostaatkanker. Het panel houdt toezicht op de kwaliteit van de bijdragen. Op de achtergrond speelt de NFK een ondersteunende rol.

Plaats een reactie