Wijnbouwopleiding in de Achterhoek

Op zaterdag 31 maart 2012 start er een wijnbouwopleiding in de Achterhoek. De wijnbouwopleiding is een initiatief van AOC Oost, het Graafschap College en de Achterhoekse Wijncoöperatie.

Het jaar 2012 is door de Verenigde Naties uitgeroepen als het jaar van coöperatieve samenwerkingsvormen. Met deze wijnbouwopleiding laten de drie initiatiefnemers zien dat samenwerking kan leiden tot een krachtig product en een krachtige presentatie die boven de individuele producent uitstijgt.

Zes lessen in het voorjaar
Vanaf 31 maart tot begin juni worden op zes zaterdagen lessen verzorgd over de aanleg van de wijngaard; de druiventeelt; de keuze voor rode of witte wijn en de bijbehorende druivenrassen; de samenstelling van de grond; gewasteelt, ziektes, schimmels, bemesting, snoeien; oogsten, persen, vinificatietechnieken; keldertechnieken, bewaren, begeleiden, bottelen; financiën van de wijngaard en van de coöperatie; marketing en distributielijnen; wijnproefkunde, wijn en spijs.

Op locatie van wijnbouwers
De lessen vinden plaats op zes verschillende wijndomeinen van wijnbouwers uit de Achterhoek. Aan het einde van iedere les wordt een rondleiding gegeven over het wijndomein en worden er Achterhoekse wijnen geproefd. Ook worden de kelders van de coöperatie bezocht, en worden de jonge opgelegde cuvées geproefd.

Ervaren wijnboeren en gerenommeerde gastdocenten
Ervaren wijnboeren van de coöperatie geven les. In de loop der jaren hebben deze wijnboeren van het eerste uur, veel kennis opgedaan. Een aantal van hen heeft in 2003 de wijnbouwopleiding gevolgd die onder leiding van de Wageningen Universiteit is gegeven. Sommige wijnboeren hebben inmiddels internationale cursussen gevolgd bij bekende wijndomeinen in Europa en daarbuiten. Daarnaast worden een aantal gerenommeerde gastdocenten verwelkomd die verbonden zijn aan de coöperatie. Een internationaal ondernemer op het gebied van wijn en expert op het gebied van ‘branding’, een internationaal expert op het gebied van vinificatie, docenten van de Wageningen Universiteit en een docent van de Wijnacademie.

De kosten
De kosten voor de cursus zijn € 425,- voor de zes lessen. Koffie en thee, lunch, literatuur, te proeven wijnen zijn inbegrepen evenals de wijn- en spijsles. De wijnbouwopleiding is een onderdeel van het samenwerkingsproject van AOC Oost en het Graafschap College ‘Ondernemen in de multi-functionele landbouw’.

Meer informatie
Meer informatie over de wijnbouwopleiding, w.o. de cursusdata, is te vinden op:
www.ondernemenindemultifunctionelelandbouw.com
www.aoc-oost.nl
www.graafschapcollege.nl
www.achterhoeksewijnbouwers.nl

Plaats een reactie