Wielersporters meest intelligente sporters

Maar liefst de helft van de Nederlandse wielersporters is HBO+ opgeleid. Hiermee staat de wielersport op de eerste plek van de top 5 sporten met de meest hoogopgeleide Nederlanders. Op twee en drie staan golf (48%) en zeilen (46%). Bergbeklimmen (46%) en squash (44%) maken het lijstje compleet[1].

Bovendien is er een toename in het aantal wielersporters. Waren er in 2013 nog 815.000. Dit aantal is in 2014 gestegen naar 837.000.

Dit blijkt uit de tweede meting van de Wielersportmonitor. Deze is uitgevoerd door GfK in opdracht van Bike MOTION Benelux. Deze beurs voor de sportieve fietser vond plaats van 16 tot en met 19 oktober 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Intensiever
De intensiteit waarmee de wielersport wordt beoefend is ook toegenomen. Meer respondenten geven aan dat de wielersport hun hoofdsport is. Daarnaast is het aandeel sporters dat zowel aan wielrennen als aan mountainbiken doet gestegen. Dat men de sport intensiever is gaan beoefenen blijkt ook uit het feit dat 12% aangeeft lid te zijn van een vereniging. Dit was in vorige meting nog 9%.

mountainbike

Wielersport
Van de wielersporters zit 79% op de racefiets (was 77%). 42% is actief als mountainbiker (was 43%). Deze verhouding is eigenlijk hetzelfde gebleven. Wel is het aandeel wielersporters dat zowel aan wielrennen als mountainbiken doet gestegen van 21% naar 26%.

Vrouwen hoger opgeleid dan mannen
82% van de wielersporters is man en 18% vrouw. De afgelopen jaren leek het aantal vrouwelijke wielersporters toe te nemen. Maar ondanks dat het vrouwenwielrennen vaker in de spotlight staat – kijk bijvoorbeeld naar de goede resultaten van Anna van der Breggen tijdens afgelopen WK Wielrennen in Richmond en de enorme ambassadeursrol die Marianne Vos vervult – lijkt deze stijging niet door te zetten.

Wel zie je dat de vrouwelijke wielersporter (heel) hoog is opgeleid. Maar liefst 57% van deze groep is HBO+ opgeleid. Voor de mannen is dit 49%. Het percentage hoog opgeleide vrouwen is wel gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over Bike MOTION Benelux
www.bikemotionbenelux.nl
www.facebook.com/bikemotionbenelux

[1] Bron top 5: NOC*NSF Sportdeelname Index

2 gedachten over “Wielersporters meest intelligente sporters”

  1. Zij hebben de meest hoog genoten opleiding, dat betekent niet per definitie zij de slimste zijn. Ze zouden iig een stuk intelligenter overkomen als zij zich eens normaal zouden gedragen op de openbare weg.

    Beantwoorden
  2. Hoogopgeleid??? Mooi voor ze, maar het blijkt telkens weer Hoe hoger opgeleid hoe dommer de ideeën. Dat komt omdat theorie en praktijk niet altijd hand in hand gaan. Beter iemand die op de werkvloer is begonnen en zichzelf naar boven werkt dan zo’n kut HBO’ER.

    Beantwoorden

Plaats een reactie