Wie ontwerpt het snelste zeilschip van Nederland?

Op vrijdag 20 januari 2012 zullen studenten van de Technische Universiteit Delft en Hogeschool Inholland met elkaar de jaarlijkse strijd aan gaan. In het Binnenvaartbassin van MARIN zal worden uitgemaakt wie het snelst varende zeilschip van Nederland heeft ontworpen en gebouwd.

MARIN’s Design and Sailing Contest

De studenten van de Technische Universiteit Delft en Inholland volgen de minor-opleiding Zeiljachten en moeten daarvoor een zeilschip ontwerpen en bouwen. Nadat in het eerste kwartaal van het collegejaar de theoretische basis wordt gelegd, moeten de studenten in het tweede kwartaal in teams aan de slag om de theorie ook in de praktijk te brengen. Op 20 januari 2012 presenteren zij hun zeilschip bij MARIN en doen ze mee aan een spectaculaire zeilwedstrijd. Dit zeilschip zal worden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij het zeilschip twee banen moet afleggen. Bij de eerste baan gaat het om de (keer)snelheid en de tweede baan gaat het om de wendbaarheid in variabele windcondities.

De studenten worden aangesproken op verschillende talenten. Kennis, inspiratie en creativiteit zijn nodig om van een theoretisch ontwerp te komen tot een watervlug presterend model. In de open klasse zijn slechts een aantal beperkingen. Zo wordt er dit jaar alleen gevaren met ‘monohulls’, mogen de zeilbootjes maximaal 30 cm breed en mag de totale massa niet groter zijn dan 4,59 kg. De bootjes worden op afstand radiografisch bestuurd.

Dit evenement zal plaatsvinden bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor o.a. het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Plaats een reactie