Wie heeft het beste idee om ouderenzorg te verbeteren?

0
647

Farmaceutisch bedrijf MSD heeft de inschrijving geopend voor de tweede MSDCARE Award, voor het beste idee ter verbetering van de ouderenzorg. De (zorg)organisatie, zorgprofessional, cliënt of particulier die het beste idee aandraagt, ontvangt de MSDCARE Award en het daaraan gekoppelde geldbedrag van € 15.000,- om het idee in praktijk te brengen.

Juryvoorzitter Jos de Blok, directeur Buurtzorg Nederland, reikt de MSDCARE Award uit tijdens de Geriatriedagen in Den Bosch op 7 februari 2013. Iedereen kan tot en met 31 december 2012 ideeën aanmelden op: www.msdcareaward.nl.

MSD heeft de prijs vorig jaar in het leven geroepen om een positieve impuls te geven aan de ouderenzorg. Onder mensen die betrokken zijn bij de ouderenzorg leven vaak volop ideeën ter verbetering van de zorg, maar die vinden niet altijd de weg naar de praktijk. Het geldbedrag van € 15.000,- is bedoeld om het beste idee ten uitvoer te brengen. Een belangrijk criterium daarbij is dat zoveel mogelijk ouderen baat kunnen hebben bij de praktische toepassing van het idee. Het idee hoeft dan ook niet lokaal gebonden te zijn, maar juist breed toepasbaar.

Ideeën van overige genomineerden wil MSD ook graag een zetje naar de praktijk geven. In overleg met de genomineerden, worden de ideeën na uitreiking van de MSDCARE Award op de site www.msdcareaward.nl geplaatst, met een oproep aan mensen die graag willen samenwerken, adviseren of sponsoren, om zich te melden.

Jury, criteria en aanmelding
De jury staat onder leiding van zorgondernemer Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, een organisatie met een vernieuwend concept voor verzorging en verpleging aan huis. Verder bestaat de jury onder meer uit een vertegenwoordiger uit de wetenschap, belangenverenigingen voor ouderen en een zorgverzekeraar. De juryleden hopen op vernieuwende inzendingen die bijdragen aan zelfredzaamheid en zelfstandigheid van ouderen. Overige criteria en een aanmeldformulier zijn te vinden op www.msdcareaward.nl.

De inschrijftermijn sluit op 31 december 2012. Eind januari maakt de jury bekend welke ideeën zijn genomineerd voor de MSDCARE Award 2013. De bekendmaking van het winnende idee en uitreiking van de MSDCARE Award vindt plaats tijdens de Geriatriedagen op donderdag 7 februari 2013.

‘Zilvergrijs’
De winnaar van februari 2012, was het project ‘Zilvergrijs’ van de Stichting Welzijn en Kunst uit Groningen, met een aanpak om via een theatervoorstelling pesten in verzorgingsinstellingen bespreekbaar te maken. Op RTV Drenthe is hier een filmpje over verschenen, zie http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/toneelstuk-over-ouderen-die-gepest-worden. Bij de uitreiking van de MSDCARE Award 2013 wordt ook een korte film vertoond, op basis waarvan kijkers een indruk krijgen van het project. De vertegenwoordigers van de Stichting Welzijn en Kunst geven een toelichting op de uitrol van hun project.

Vorig artikelHuisarts levert meer zorg
Volgend artikelPalliatieve zorg is meer dan terminale zorg
MSD (Merck Sharp & Dohme) BV is een toonaangevend bedrijf in Nederland op het gebied van innovatieve geneesmiddelen. Omdat wij fundamenteel onderzoek doen, kunnen we niet alleen bestaande medicijnen verbeteren, maar juist ook geheel nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen. Ook de afgelopen jaren zijn de geïntroduceerde medicijnen van MSD vaak de eerste in een nieuwe klasse. MSD richt zich daarbij op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, migraine, een hoog cholesterolgehalte, botontkalking, pijn en reumatische aandoeningen. Maar ook op medicijnen voor aandoeningen zoals astma, HIV-infectie en misselijkheid bij chemotherapie. Sinds de fusie met Schering-Plough (en voormalig Organon) zijn daar o.a. ook geneesmiddelen op het gebied van anticonceptie en vruchtbaarheid bijgekomen. Door deze medicijnen kunnen patiënten ondanks hun ziekte zo goed mogelijk hun dagelijkse leven leiden. Daarnaast worden er verschillende vaccins ontwikkeld en geproduceerd, waaronder het eerste vaccin ter voorkoming van de belangrijkste veroorzakers van baarmoederhalskanker, Gardasil.