Wetenschappers onthullen hersengeheimen aan publiek

Onze hersenen laten ons denken, bewegen, praten, leren en waarnemen. Maar hoe doen ze dat precies en wat gebeurt er als de verbinding tussen de hersenen en andere lichaamsdelen niet (meer) goed werkt?

Taal van ons brein
Het ontrafelen van dit soort mysteries is de passie van neurowetenschappers. Op vrijdag 9 oktober vindt in De Doelen in Rotterdam de Erasmus MC publiekslezing Lof der Geneeskunst plaats, dit jaar met als thema ‘Denken & Doen, de hersenen vertaald’. Prof.dr Chris de Zeeuw introduceert het publiek in de taal van ons brein. Vervolgens laat ere-spreker prof. John Donoghue zien hoe deze hersentaal het verloren contact tussen denken en doen kan herstellen.

Kopje koffie
Chris de Zeeuw, hoogleraar en afdelingshoofd Neurowetenschappen Erasmus MC heeft een grote reputatie op het gebied van onderzoek naar dat deel van het brein dat lichamelijke bewegingen coördineert. Voor bewegingen die op het eerste gezicht heel simpel lijken leveren onze hersenen veel werk. Er gaan bijvoorbeeld miljarden neuronen aan de slag om de spieren aan te sturen bij het oppakken en leegdrinken van een kopje koffie. De Rotterdamse hoogleraar onderzoekt hoe die neuronen met elkaar communiceren en hoe onze hersenen die informatie opslaan. Want als onze hersenen informatie niet onthouden, zouden we iedere dag opnieuw moeten leren hoe we moeten praten, lopen of een kop koffie kunnen drinken.

Sciencefiction
Het werk van De Zeeuw sluit mooi aan op het onderzoek van John Donoghue, professor of Neuroscience and Engineering aan Brown University (VS). De Amerikaan is gespecialiseerd in het ‘afluisteren’ van de informatie in het brein en gebruikt die informatie voor praktische toepassingen. Zo kan hij bijvoorbeeld volledig verlamde mensen een computer laten bedienen, een robotarm laten sturen en een rolstoel laten besturen. Ze hoeven daarvoor simpelweg bepaalde bewegingen te ‘willen’. Over deze sciencefictionachtige successen houdt Donoghue een voordracht op uitnodiging van het Erasmus MC.

Het Erasmus MC organiseert Lof der Geneeskunst op vrijdag 9 oktober in De Doelen in Rotterdam. Het programma begint om 14.30 uur en eindigt om 16.30 uur met een borrel. Meer informatie staat op www.lofdergeneeskunst.nl.

Categorieën Niet gecategoriseerd Tags

Plaats een reactie