Wet werken naar vermogen levert geen werk op

GroenLinks is teleurgesteld in de woensdag 1 februari 2012 gepresenteerde Wet Werken naar Vermogen, die allerlei sociale regelingen samenvoegt. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken mist de kans om mensen aan de slag te krijgen. De budgetten voor de uitkering gaan omhoog en de budgetten om mensen aan het werk te helpen juist omlaag.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver: “Het is een bezuiniging geworden, terwijl het een investering in mensen had kunnen zijn. Deze wet doet niet wat de naam belooft. Er komen juist minder mensen aan het werk. Eigenlijk is er maar één ding goed aan deze wet, dat is de naam.”

Ondanks zijn ambitieuze naam blijkt de Wet niet meer te zijn dan een schijnbeweging. Waar de titel doet vermoeden dat het kabinet gaat investeren in werk en deelname aan de maatschappij en arbeidsmarkt, bezuinigt De Krom er juist fors op. GroenLinks wil gemeenten de middelen geven om mensen naar werk te begeleiden werkgevers de middelen om mensen aan te nemen. Dan is het samenvoegen van deze regelingen wel een goed idee.

Klaver: “Je moet mensen de kans bieden om hun talenten te benutten, een plek op de arbeidsmarkt te krijgen en zo bij te dragen aan de samenleving.”

Ruim 2 miljoen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt staan nu langs de zijlijn. Alleen door te kiezen voor een investering in participatie help je deze mensen duurzaam aan de slag en geef je hen reële kansen en echte mogelijkheden. Met de Wet werken naar vermogen geeft dit kabinet deze mensen het perspectief op een Rutte-uitkering in plaats van een retourtje arbeidsmarkt.

Klaver: “Dit kabinet ziet alleen een bezuinigingspost, ik zie mensen die aan het werk moeten en willen en ons land uit de crisis kunnen helpen.”

Plaats een reactie