Wet voedingsclaims etiketten nog onvoldoende nageleefd door fabrikanten

Bij 54% van door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzochte producten zijn voedingsclaims op de juiste manier op het etiket vermeld. In 2008 bedroeg dit percentage 43%. Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimsverordening.

Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van claims op etiketten van voedingsmiddelen. Het is niet verplicht claims op producten te zetten, maar áls fabrikanten claims gebruiken moeten ze voldoen aan de wet. De nVWA heeft de fabrikanten die de claimsverordening overtreden gewaarschuwd. Als de overtreding niet wordt hersteld krijgt een fabrikant een boete.

Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft. De claim ‘light’ is bijvoorbeeld veelgebruikt. De fabrikant is verplicht uit te leggen wat hij hiermee bedoelt. Gaat het bijvoorbeeld om minder energie, minder suiker of minder vet? En hoeveel minder dan? Ook de claim ‘zonder toegevoegde suikers’ wordt frequent toegepast. Als een levensmiddel van nature al suikers bevat, is het verplicht de zin ‘dit product bevat van nature aanwezige suikers’ op het etiket te vermelden. Denk daarbij aan een frisdrank waarin vruchten of vruchtextracten zijn verwerkt. Uit het onderzoek van de nVWA blijkt dat deze informatie nog ontbreekt op veel etiketten met de claim ‘zonder toegevoegde suikers’.

Gezondheidsclaim

Gezondheidsclaims vallen ook onder de Europese claimsverordening. Gezondheidsclaims leggen een verband tussen het consumeren van een levensmiddel en de gezondheid. Een voorbeeld van een gezondheidsclaim is ‘calcium is goed voor de botten’. De gezondheidsclaims zijn nog niet allemaal beoordeeld op basis van de nieuwe Europese claimsverordening. De nVWA heeft zich in het onderzoek daarom alleen gericht op voedingsclaims.


Meer informatie:

rapport Handhaving voedingsclaims 2009
dossier Claims

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nieuwe VWA (070) 448 46 46.

Plaats een reactie