Werknemers raden eigen zorginstelling af

Het is niet goed gesteld met de kwaliteit van de zorg in Nederland. Dit blijkt uit de Zorgbarometer Kwaliteit, het kwartaalonderzoek van Abvakabo FNV onder ruim 1100 werknemers. Tijdens een persconferentie in Nieuwspoort heeft de bond de resultaten bekendgemaakt en een zwartboek aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan werkgeversorganisatie Actiz overhandigd.

Enkele resultaten van de Zorgbarometer:

– 32 procent zou zijn familie niet in de eigen zorginstelling laten wonen/behandelen; maar liefst 36 procent in de ouderenzorg, 39 procent in de gehandicaptenzorg en 37 procent in de geestelijke gezondheidszorg;
– 50 procent geeft aan dat er op zijn afdeling niet voldoende medewerkers aanwezig zijn;
– 39 procent geeft aan dat medewerkers die daar niet voor zijn opgeleid medicijnen uitdelen;
– 79 procent zegt dat de zorg niet altijd voldoet aan de hygiëne-eisen;
– 61 procent zegt dat mantelzorgers (soms, vaak of altijd) noodgedwongen zorg over moeten nemen;
– 32 procent is niet tevreden over de kwaliteit van de zorg die hij kan leveren.

Naast het onderzoek opende Abvakabo FNV vorig jaar zomer een meldpunt Onverantwoorde Zorg, waar werknemers misstanden konden melden. De bond kreeg ruim 500 meldingen van onverantwoorde zorg binnen. Van onverantwoord lage bezetting en het inzetten van ongekwalificeerd personeel, tot toiletrondes en douchebeurten die overgeslagen worden. Deze meldingen zijn, samen met de aanbevelingen van de bond aan het kabinet en werkgevers, in het Zwartboek Onverantwoorde Zorg opgenomen.

Fred Seifert, bestuurder Abvakabo FNV: ‘Het is schokkend hoe het in veel gevallen is gesteld met zelfs de meest basale zorg. Dat moet en kan echt anders. Het leidt nu vaak tot demotivatie en uitstroom van de zorgmedewerkers die juist zo belangrijk zijn voor de toekomst van de zorg. Het is nu aan de politiek en werkgevers om in te grijpen.’

Tij keren
Abvakabo FNV roept het kabinet op om afspraken te maken over minimale bezetting, het opleiden en begeleiden van personeel en het vertalen van de uren uit de Zorgzwaartepakketten naar formatie-uren. Bovendien vindt de bond dat er een laagdrempelige meldprocedure moet komen zodat de werknemers veilig aan de bel kunnen trekken als zij misstanden signaleren.

Meer informatie: Zwartboek Onverantwoorde Zorg (pdf).

Plaats een reactie