Werken met longaandoening niet zonder problemen

Werken is voor mensen met COPD lastiger dan voor de algemene bevolking. Ze hebben minder vaak een betaalde baan en zijn vaker arbeidsongeschikt. Bij mensen met astma zien we deze verschillen niet, maar werken kost ook hen meer moeite.

In Nederland leven een half miljoen mensen met astma en zo’n 320.000 mensen met COPD. Bij COPD – een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem – ontstaan de eerste klachten meestal pas na het 45e levensjaar, maar de laatste jaren neemt het aantal mensen dat al op jongere leeftijd COPD krijgt toe. Astma ontstaat vaak op jongere leeftijd. Mensen met astma werken net zo veel als de algemene bevolking, 70% heeft een baan. Mensen met COPD werken minder vaak dan de algemene bevolking. Van de mensen met COPD tussen 45 en 65 jaar heeft 40% een betaalde baan, dit is 10 tot 15% lager dan mensen met een vergelijkbare leeftijd en opleidingsniveau in de algemene bevolking. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat is gesubsidieerd door het Astma Fonds.

Hoger ziekteverzuim
Driekwart van de mensen met COPD en 70% van de mensen met astma hebben last van vermoeidheid bij het werk door de aandoening. Ook kampt 30 tot 50% bij het werk met stress, spanning of concentratieproblemen door de astma of COPD. Het ziekteverzuim van mensen met een longaandoening blijkt bovendien hoger dan gemiddeld. Mensen met COPD hebben ook vaker een arbeidsongeschiktheidsuitkering, 26% vergeleken met 7% in de algemene beroepsbevolking.

Positief
Mensen met astma en COPD zijn desondanks overwegend positief over hun werk en arbeidsomstandigheden. Lang niet altijd informeren ze hun leidinggevende over hun aandoening. Slechts 5 tot 7% heeft het afgelopen jaar contact gehad met de bedrijfsarts. Terwijl een op de vijf problemen heeft met het werk of om dat te behouden, wordt er toch weinig gebruik gemaakt van speciale voorzieningen of ondersteuning. NIVEL-onderzoeker Erica Maurits: “Mensen met astma of COPD zijn dus veelal tevreden met hun werk, maar ervaren wél belemmeringen. Aanpassingen in de werksituatie en ondersteuning zouden uitval kunnen voorkomen en mensen zonder betaald werk kunnen helpen bij re-integratie. Hierbij valt te denken aan flexibele werktijden en begeleiding door de bedrijfsarts.”

Plaats een reactie