Werken aan veilig speelgoed

Speelgoed dat binnen de EU wordt verhandeld, moet veilig zijn. Het is essentieel dat veiligheidseisen gelijke tred houden met speelgoedtrends en recente inzichten over veiligheid. Daarom treedt op 20 juli 2011 de nieuwe Europese speelgoedrichtlijn in werking.

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) houdt in Nederland toezicht op naleving van deze richtlijn. Om de samenwerking tussen de nVWA, de Douane en de Europese Commissie te bekrachtigen, bezocht Antonio Tajani, eurocommissaris voor industrie en ondernemerschap, op 23 juni 2011 de Rotterdamse haven.

De nieuwe speelgoedrichtlijn geldt voor al het speelgoed dat op de Europese markt wordt verhandeld. Er worden nieuwe en strengere eisen gesteld aan onder andere de chemische veiligheid. Speelgoed dat aan levensmiddelen vastzit wordt verboden. Ook worden de eisen voor kleine onderdelen in speelgoed strenger. Dit moet het aantal gevallen van inslikken en (bijna-)verstikking verminderen.

Om ondernemers te helpen bij het importeren van veilige producten heeft de nVWA in samenwerking met diverse partners het e-learning programma Traderoute Asia ontwikkeld. Sinds 23 juni 2011 bevat het programma een module die speciaal is bedoeld voor importeurs van speelgoed.

Plaats een reactie