Wereldrecordpoging voor virale hepatitis

Zaterdag 28 juli 2012 is het Wereld Hepatitis Dag. Op deze dag willen mensen over de hele wereld een wereldrecord vestigen om virale hepatitis onder de aandacht te brengen. Nog steeds weten veel mensen namelijk niet dat zij deze ziekte hebben omdat de klachten pas optreden als de lever ernstig beschadigd is.

Dragers van virus merken niets
Hepatitis B en C worden veroorzaakt door een virus. Wereldwijd zijn 480 miljoen mensen besmet met het hepatitis B of C virus. In Nederland zijn dat naar verwachting 120.000 mensen. Dragers van het virus merken meestal niet dat ze besmet zijn. Doordat symptomen zich niet direct openbaren, wordt de chronische infectie pas opgemerkt als de lever al zwaar beschadigd is. Levercirrose en leverkanker kunnen worden veroorzaakt door deze infectie die dus dodelijk kan zijn. Onderzoeken wijzen uit dat in de afgelopen tien jaar meer mensen zijn overleden door een chronische virale hepatitis, dan door een hiv-infectie.

Wereldrecordpoging Stationsplein Apeldoorn
Om meer aandacht te vragen voor de gevaren van hepatitis gaan mensen wereldwijd zaterdag 28 juli om 12.00 uur plaatselijke tijd meedoen aan de wereldrecordpoging ‘horen, zien en zwijgen’. Dit thema is gekozen om te benadrukken dat hepatitis over de hele wereld genegeerd wordt.

In Nederland organiseren de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en het Nationaal Hepatitis Centrum deze recordpoging op 28 juli om 12.00 uur op het Stationsplein in Apeldoorn. Op deze manier willen wij laten zien dat hepatitis over de hele wereld nog steeds genegeerd wordt en dat wij het belangrijk vinden dat er meer aandacht komt voor deze ziekte.

Steun ons en doe mee!
Wij zijn hard op zoek naar mensen, gezond of ziek, jong of oud, hepatitis of niet die mee willen doen om ons wereldrecord tot een succes te worden. Woont u in, of in de buurt van, Apeldoorn en heeft u 28 juli tussen 11.30 uur en 12.30 uur tijd? Kom dan naar het Stationsplein in Apeldoorn!

Plaats een reactie