Wereldprimeur voor Thoraxcentrum van Medisch Spectrum Twente

Echocardiograaf MSTV.l.n.r.: Elly Wajon, cardioloog en C.Temmink, echografie laborant.

Met de uitlevering van elf allernieuwste state-of-the-art echo-apparaten heeft Thoraxcentrum Twente van Medisch Spectrum Twente (MST) wereldwijd als eerste de beschikking over de nieuwste ultra sound techniek om echo’s van het hart te maken.

Trots
Een echocardiograaf wordt door cardiologen en thoraxchirurgen gebruikt om via 2D en 3D echobeelden afwijkingen aan het hart te onderzoeken. Cardioloog E. Wajon van MST is erg enthousiast over de nieuwe echocardiografen: “Wij zijn er trots op dat wij onze patiënten het allerbeste echo-onderzoek kunnen aanbieden wat momenteel mogelijk is. Niet alleen is de beeldkwaliteit van de nieuwe apparaten erg indrukwekkend, maar doordat de metingen volledig zijn geautomatiseerd, is het vooral de betrouwbaarheid van de metingen die de grote winst voor onze patiënten oplevert.”

Ontwerp
Met de nieuwe echocardiografie machine ‘EPIQ’ heeft Philips Healthcare een nieuwe impuls gegeven aan de wijze waarop echo’s van het hart worden gemaakt. Door de sterk doorgevoerde automatisering van de metingen zijn de uikomsten beter te reproduceren en daardoor betrouwbaarder. Ook kunnen patiënten met overgewicht beter onderzocht worden. Deze nieuwe generatie echocardiografen zijn compleet nieuw ontworpen. Deze nieuwe generatie machines zijn voorzien van volledig nieuwe technologieën welke een sterke verbetering in snelheid en kwaliteit van de beeldvorming tot gevolg hebben. Tevens is dit het eerste volledig ‘groene’ echotoestel. Er zitten geen schadelijke stoffen meer in en alle onderdelen van volledig recyclebaar.

Praktijk
Met deze nieuwe echocardiografie apparatuur kunnen nu live 3-dimensionale (3D) echobeelden worden vervaardigd, die het de thoraxchirurg makkelijker maken tijdens complexe klepoperaties. De overige beeldvorming is door de nieuwe technologie ook verbeterd en de meetmogelijkheden verder geautomatiseerd. Veel protocollen kunnen vooraf in de machine worden aangemaakt, zodat bij goede vraagstelling het protocol geladen kan worden en de echolaborant automatisch door dit menu wordt geloodst. 3D beeldvorming en inspanningsecho’s kunnen nu nog beter worden uitgevoerd met nog betrouwbaardere uitkomsten.

MST is hiermee voorloper in cardiale, niet-invasieve beeldvorming. Al met al zijn de cardiologen, thoraxchirurgen, thorax-anesthesisten en echolaboranten van Thoraxcentrum Twente zeer tevreden met de komst van de EPIQ.

Plaats een reactie