Wereld Toilet Dag: Simavi daagt Nederlandse overheid uit om haar belofte na te komen

Zelfs het kleinste kamertje heeft een eigen dag. Morgen, 19 november, is het Wereld Toilet Dag. Het lijkt een leuke grap, maar nog altijd hebben meer dan 2,6 miljard mensen in de wereld geen toegang tot een hygiënisch toilet.

Hierdoor worden mensen gemakkelijk ernstig ziek. Zij kunnen sterven aan ernstige diarree. Ook andere watergerelateerde ziektes als gele koorts of cholera verspreiden zich gemakkelijk in gebieden waar veilig drinkwater en sanitatie ontbreken. Wereldtoiletdag is dus geen grap. Maar een dag die regeringsleiders herinnert aan deze wereldwijde gezondheidscrisis, en aan de beloftes die zij hebben gedaan zijn om hier iets aan te doen.

Vrouwen dragen de zwaarste lasten

Tien jaar geleden hebben regeringsleiders van over de hele wereld met elkaar beloofd om het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater en een hygiënisch toilet ver terug te dringen. Dat is niet gelukt. Rolien Sasse, directeur van Simavi: “Door een gebrek aan veilig drinkwater en sanitatie worden vaak juist de armste mensen geconfronteerd met extra medische kosten en kunnen zij minder dagen geld verdienen, of een opleiding volgen. Dagelijks sterven er meer dan 4.000 kinderen jonger dan vijf jaar, omdat zij geen schoon toilet en veilig drinkwater hebben. Vrouwen en meisjes dragen hiervan letterlijk en figuurlijk de zwaarste lasten doordat juist zij vaak verantwoordelijk zijn voor het huishouden, verzorgen van zieke familieleden en het halen van water. De beloftes van regeringsleiders zijn niet nagekomen. En dat is ernstig.”

Uit onderzoekscijfers van de VN blijkt dat een groot gedeelte van de hulp voor water en sanitatie van overheden en internationale instellingen niet naar de armste landen gaat, terwijl zij juist die hulp het hardste nodig hebben[1].

Begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken

Op 6 december debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse begroting voor Ontwikkelingssamenwerking. Uit dit budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt geld beschikbaar gesteld om duurzame toegang tot water, sanitatie en hygiëne in ontwikkelingslanden mogelijk te maken. Echter, nog voor de harde grote bezuinigingen bekend zullen worden gemaakt, is al duidelijk dat de Nederlandse overheid met de huidige inspanningen haar belofte om in 2015 vijftig miljoen mensen van duurzame toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te voorzien niet gaat halen. Niet als er geen extra inspanningen worden geleverd. Daarom daagt Simavi de Nederlandse overheid uit om extra inspanningen te leveren om alsnog haar belofte in te lossen om vijftig miljoen mensen van duurzame toegang tot water en sanitatie te voorzien.

[1] UN-Water Global Annual Assessment of Sanitation and Drinking Water 2010

Plaats een reactie