Wereld Sepsis Dag op 13 september

De Global Sepsis Alliance, gevormd door een groep international vermaarde intensivisten, heeft 13 september 2012 uitgeroepen tot Wereld Sepsis Dag.

Sepsis is een klinisch syndroom dat gekenmerkt wordt door een algemene ontstekingsreactie van het hele lichaam op een infectie. Er sterven wereldwijd meer mensen aan sepsis dan aan prostaatkanker, borstkanker en HIV/AIDS tezamen. Sepsis is de oorzaak van de dood van jaarlijks meer dan 6 miljoen neonaten en kinderen. In de VS worden meer mensen in het ziekenhuis opgenomen met sepsis dan met een hartinfarct. Toch wordt dit niet onderkent door het publiek en de politiek.

Vele beroemdheden zijn overleden aan de gevolgen van sepsis (o.a.Christopher Reeve, Jim Henson, Paus Johannes Paulus II), anderen hebben het ternauwernood overleefd(oa. Lily Allen, George Michael)

Een jaarlijkse Wereld Sepsis Dag zal het begrip voor de medische belasting en hoge kosten voor de behandeling van sepsis doen toenemen. De doelstellingen van de Global Sepsis Alliance zijn vastgelegd in de World Sepsis Declaration.

– Plaats Sepsis hoog op de agenda. Verhoog het inzicht en het begrip voor de hoge medishce inzet en daarmee gepaard gaande zeer hoge kosten voor de behandeling van een patiënt met sepsis.

– Garandeer dat voldoende behandelingsmogelijkheden, revalidatiemogelijkheden en goed getraind personeel beschikbaar zijn voor de acute en lange termijn behandeling van sepsis patiënten.

– Ondersteun de implementatie van internationale sepsisrichtlijnen om de vroege herkenning en een meer effectieve bahndeling van sepsis te verbeteren en maak adequate preventie en therapie mogelijk voor alle mensen wereldwijd.

– Mobiliseer stakeholders om er voor te zorgen dat strategieën voor preventie en controle, wereldwijd gericht zijn op die mensen die dit het meest nodig hebben.

– Betrek overlevenden van sepsis en familieleden van ex-sepsis patiënten bij het plannen van strategieën om de incidentie van sepsis te verminderen en de gevolgen van sepsis op locaal en nationaal niveau te verbeteren.

Dit alles zal moeten leiden tot een daling van de incidentie van sepsis met minimaal 20% in 2020. Onder andere door het promoten van een goede algemene hygiëne, verbetering van de sanitaire omstandigheden, levering van schoon water en door vaccinatieprogramma’s bij risicopoulaties. De overleving van sepsis zal in 2020 met 10% moeten zijn toegenomen vergeleken met 2012

In 2020 moeten minimaal 75% van de acute zorg organisaties in de deelnemende landen de World Sepsis Declaration ondersteunen en een routine sepsis screening hebben ingevoerd bij de zorg voor de acuut zieke patiënt.

Op de website www.world-sepsis-day.org zijn ook de namen te vinden van de Nederlandse experts die de Wereld Sepsis Dag ondersteunen.

Plaats een reactie