Wereld Niet Roken Dag luidt nieuwe activiteiten EU HELP-campagne in

De Europese Commissie lanceert op Wereld Niet Roken Dag, 31 mei, nieuwe activiteiten in het kader van de Europese HELP-campagne “Voor een Rookvrij leven”. Het doel van de HELP-campagne is jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 34 jaar te informeren over de schadelijke gevolgen van roken en meeroken, en ze te helpen om niet met roken te beginnen en de druk van leeftijdsgenoten te weerstaan.

De sigaret is van de verslavingen volksgezondheidsprobleem nummer één. Een kwart van de rokers sterft voor zijn pensioen en de helft van de mensen die vanaf hun jeugd roken, overlijdt aan de gevolgen hiervan. Reden genoeg voor de EU om aandacht te vragen voor de HELP-campagne door middel van nieuwe activiteiten.

De HELP-campagne wordt in alle 27 EU-lidstaten gevoerd en is crossmediaal van opzet. Er wordt een tv-campagne gelanceerd, die in Nederland tot en met 27 juni te zien zal zijn op Veronica, SBS6, Net5 en muziekzender MTV. Ook is de website www.help-eu.com opgefrist, waar mensen die willen stoppen met roken zich onder andere kunnen aanmelden voor een online coachings-programma en games en applicaties voor de mobiele telefoon te downloaden zijn.

Bovendien zijn in ieder land HELP-teams op de been gebracht om op grote evenementen koolmonoxidetests af te nemen. Koolmonoxide (CO) is een van de gevaarlijkste stoffen in sigarettenrook; deze stof verstikt als het ware het lichaam en veroorzaakt vernauwingen van de bloedvaten, leidt tot ademhalingsproblemen en verzwakt het hart. Aan de hand van de CO-tests informeren de HELP-medewerkers jongeren over de gevaren van roken en passief roken, en wijzen ze hen op de voordelen van een rookvrij leven.

In Nederland is de HELP-campagne onder andere aanwezig geweest bij de open dagen van Helicon Opleidingen, het beroepenevenement Skills Masters in Rotterdam en de Batavierenrace in Nijmegen. Tijdens de Wereld Niet Roken Dag wordt in Arnhem een graffiti-workshop gegeven voor jongeren. Verder volgt nog de EO Jongerendag in Arnhem op 5 juni, en in het najaar worden de SkateJamDelft, het NK Skaten en een aantal aan scholen in het voortgezet- en middelbaar onderwijs bezocht.

Plaats een reactie