Welke soorten AED’s worden er aangeboden en wat zijn de verschillen?

Een AED helpt u levens te redden en het risico op zwaar lichamelijk letsel bij slachtoffers te verkleinen. Wanneer u op zoek gaat naar een geschikte AED voor uw sportvereniging, wijk of bijvoorbeeld bedrijfspand, merkt u al snel op dat het aanbod zeer groot is. Wat is een geschikte AED in uw situatie? Waarop moet u letten bij het vergelijken van de verschillende soorten AED’s? In dit artikel leest u meer over de diverse defibrillatoren die worden aangeboden en de verschillen daartussen. Dit helpt u tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een AED.

Verschil tussen een half- en volautomatische AED

Het eerste onderscheid wordt gemaakt tussen een half- en volautomatische AED. Hierbij geeft een volautomatische AED automatisch een schok af aan het slachtoffer van een hartstilstand. Kiest u voor een halfautomatische AED, dan dient u zelf op de knop op het apparaat te drukken. Misbruik van een AED wordt voorkomen, doordat de geavanceerde software op deze apparaten altijd eerst een analyse uitvoert op het hartritme van het slachtoffer. Bij een gezond hartritme is het niet mogelijk om een schok toe te dienen; het drukken op de knop van een halfautomatische AED heeft geen effect. Dat er zo’n analyse uitgevoerd wordt laat u de AED met meer vertrouwen uitvoeren; de kans dat u deze op foutieve wijze inzet is minimaal. In het geval van een volautomatische AED wordt u gewaarschuwd, wanneer u uw handen van het slachtoffer af moet houden. Het is het moment waarop de schok wordt afgegeven.

Wijze waarop instructies gegeven worden door de AED

Niet alleen bestaat er een verschil tussen een half- en volautomatische defibrillator. Ook zit er een verschil in de wijze waarop instructies gegeven worden aan de gebruiker van het apparaat. Kijk bijvoorbeeld eens naar de AED’s van een vertrouwd aanbieder als Defibtech. Deze partij biedt AED’s van Lifeline aan. Lifeline kent twee modellen, te weten: de Lifeline AED en de Lifeline VIEW AED. Dit beschrijft direct het verschil in de wijze waarop instructies gedeeld worden. De Lifeline VIEW defibrillator beschikt over een compact lcd-scherm, waarop de instructies voor het gebruik van de AED gedeeld worden. Stapsgewijs helpt de AED u door het proces heen. Een basismodel, zoals de Lifeline AED, beschikt uitsluitend over een luidspreker. De gesproken instructies helpen u levens te redden bij het gebruik van een defibrillator.

Meertalige instructies op de AED

Houd bij de keuze voor een specifiek model AED rekening met de mogelijkheid, om deze te voorzien van meertalige instructies. Werkt u voor een organisatie met een groot aantal internationale medewerkers? In dat geval is het wenselijk dat de AED u niet alleen met Nederlandstalige instructies begeleidt, maar bijvoorbeeld ook met Engels- of Franstalige instructies. Er zijn verschillende AED’s waarop u naast de Nederlandse taal, ook de Engelse of Franse taal kunt laten installeren. Zo kan de AED door een groter aantal mensen gebruikt worden, wat de kans op zwaar lichamelijk letsel voor het slachtoffer van een hartstilstand verkleint.

Plaats een reactie