Welke school heeft het beste debatteam van Nederland?

Zaterdag 19 januari 2013 gaan op de Universiteit Leiden 34 scholen de verbale strijd met elkaar aan tijdens de finaledag van het NK Debatteren voor Scholieren 2012/2013. Wie wordt de beste? Maar liefst 115 middelbare scholen hebben de afgelopen weken in voorrondes gestreden om deze finaleplaatsen. Zij debatteren o.a. over het Nederlandse pensioenstelsel en het immigratiebeleid.

Het Nederlands Debat Instituut organiseert het evenement voor het vijftiende jaar op rij, dit jaar in samenwerking met de Pensioenfederatie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Universiteit Leiden en gemeente Leiden.

Stellingen
Het NK Debatteren voor Scholieren is een van de grootste scholierencompetities van Nederland. In vier debatrondes wordt bepaald welke twee teams in het finaledebat staan, dat plaatsvindt in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal in Leiden. De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over het Nederlandse pensioenstelsel, het gebruik van gewapende drones en het immigratiebeleid. De scholieren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar weten pas tien minuten van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn.

Debatvorm
De debatvorm op het NK Scholieren is het ‘parlementaire debat’. Bij deze debatvorm bestaat een debatteam uit drie debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van drie minuten houden waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie, presentatie en taakuitvoering.

Meer informatie
www.debatinstituut.nl

Plaats een reactie