Welke menselijke geluiden maken u echt kwaad?

Smakken, slurpen en snurken: een kwart van de mensen vindt dit soort menselijke geluiden zó afschuwelijk, dat ze er woedend van worden. Ruim 2000 bezoekers van de website Psychologiemagazine.nl reageerden op de vraag: ‘Welke menselijke geluiden vindt u zó afschuwelijk dat ze u echt kwaad maken?’

Van deze geluiden worden we woest:
• Eet- en ademgeluiden roepen de meeste afkeer op: ruim een kwart zegt woest te worden van eetgeluiden (zoals smakken, slurpen, slikken of kauwen), en bijna een kwart zegt dat van ademgeluiden (zoals snurken, neus ophalen, kuchen of niezen).

• Zich herhalende geluiden (zoals wippen met een voet of op tafel tikken) of geluiden die mensen met hun handen maken (zoals aan een velletje pulken, typen of met een pen klikken) drijven ongeveer een op de zes mensen tot waanzin.

• Verder worden ‘gillende kinderen’, ‘knarsetanden’, en ‘met een lepel over de bodem van een bakje schrapen’ vaak genoemd als geluiden die veel ergernis oproepen.

Psychologie Magazine zomer 2013Misofonie: extreme afkeer van geluid
Wie dit soort menselijke geluiden niet ‘gewoon’ irritant vindt maar erop reageert met extreme woede, irritatie of walging, lijdt mogelijk aan de nieuwe psychische aandoening misofonie. Dat stellen onderzoekers van het AMC in Amsterdam, die recentelijk een groep van deze mensen onderzochten.

Ook voor de door het AMC onderzochte misofoniepatiënten zijn eetgeluiden de grootste boosdoener, gevolg door ademgeluiden en tikken op een toetsenbord of klikken met een pen. Het zomernummer van Psychologie Magazine ligt vanaf 20 juni 2013 in de winkel.

Meer informatie
Poll van Psychologie Magazine over afschuwelijke geluiden

Plaats een reactie