Welke gemeente heeft de langste fietssnelweg?

In deze natte vakantieperiode moet je er wellicht (nog) niet aandenken, maar steeds meer mensen gaan op de fiets naar hun werk, dankzij zogenaamde fietssnelwegen. Routes waar de fietser vrijbaan heeft is goed tegen files en nog gezonder ook. Gemeenten strijden om de eer: wie verwerkt de meeste fietsers en wie heeft de langste fietssnelweg van Nederland. Vandaag verscheen het tussenklassement in de Goudappel Coffeng-competitie.

Gemeenten herontdekken de fiets
Fietssnelwegen maken het voor mensen aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te gaan, met fietsvriendelijk asfalt, brede fietsbanen en vooral zonder kruisingen en zonder stoplichten. Zo’n fietssnelweg fietst lekker door en dat is precies de bedoeling. “Als fietsroutes, fietssnelwegen worden wonen meer mensen op maximaal 30 fietsminuten van hun werk. Dat is een belangrijk kantelpunt.”, aldus adviseur mobiliteit Richard ter Avest, “steeds meer gemeenten herontdekken de fiets. Dat inspireerde ons bureau tot een competitie. We hebben de langste en drukste fietssnelwegen op een rij gezet en het beloofd spannend te worden. Zo staan buursteden Zwolle en Deventer dicht bij elkaar.” En de prijs? Richard: “We fietsen voor de eer. Dat is genoeg. Met fietssnelwegen stroomt het ook beter door op andere wegen. En het is nog gezonder ook.”

De langste non-stop fietssnelwegen van Nederland:
Almere – spoorbaanpad 12 km
Tilburg – het rode pad 8,0 km
Zwolle – snelfietsroute 4,5 km

De drukste fietsroutes van Nederland:
Almere – spoorbaanpad 21.100 fietsers per dag
Groningen – Antonius Deusinglaan 19.400 fietsers per dag
Den Bosch – Stationstunnel 14.000 fietsers per dag

Galerij der groten
Almere blijkt zowel de drukste fietsader van Nederland te kennen alsook de langste. Daar kun je maar liefst 12 kilometer non-stop vaart maken op de fiets. Richard van Goudappel Coffeng: “We hebben straks wellicht zelfs maximumsnelheidsborden voor de fiets nodig. Overigens zetten we in onze ranglijst voor drukste wegen Utrecht aan kop. Wij kijken naar de toekomst en dan verwachten wij dat Almere voorbij zal worden gestreefd door de Neude”. De volledige kopgroep is te zien op www. Fietssnelwegen.nl Het klassement wordt regelmatig vernieuwd. De website dient als inspiratiebron voor iedereen die de fietser de ruimte wil geven. De Galerij der Groten laat succesvolle voorbeelden zien van projecten in Nederland (Den Haag, Den Bosch et cetera), maar ook in het buitenland (onder andere Qatar, Taiwan, Delhi en Bogota).

Over fietssnelwegen
Volgens onderzoek van Goudappel Coffeng levert een investering van 100 miljoen in fietssnelwegen in de toekomst 144 miljoen euro op aan reistijdwinst, betere gezondheid en winst voor het milieu.

Plaats een reactie