Welke BN’er spreekt het beste Engels?

Op woensdag 22 mei 2013 reikt strafpleiter Wim Anker namens het Taalcentrum-VU de Duidelijketaalprijs 2013 uit aan de bekende Nederlander die het beste Engels spreekt. Het Taalcentrum-VU deed hiervoor onderzoek naar vijftien BN’ers, waaronder Armin van Buuren, Robbert Dijkgraaf, Neelie Kroes en Rem Koolhaas. Uit het onderzoek komt een verrassende winnaar naar voren.

Eerste resultaten
De Engelse taalvaardigheid van de vijftien kandidaten is behoorlijk goed, zo blijkt uit het onderzoek. Nederland kan met deze mensen gezien worden. Er zijn wel verschillen tussen de kandidaten aan te wijzen. Zo is de uitspraak van de jongere generatie vaak beter dan die van de oudere generatie. De oudere generatie is op haar beurt beter in grammatica en zinsconstructies. Wat de doorslag heeft gegeven, wordt woensdag duidelijk.

Onderzoek
Het Taalcentrum-VU liet zijn onderzoek uitvoeren door een onafhankelijk onderzoeksteam van taalkundigen van de opleiding Engels, onder leiding van VU-wetenschapper dr. Laura Rupp. Het team beoordeelde de Engelse taalkundige kwaliteiten van wetenschappers (Louise Fresco, Andre Kuipers, Robbert Dijkgraaf), politici (Mark Rutte, Jeroen Dijsselbloem, Neelie Kroes, Geert Wilders), sporters (Esther Vergeer, Richard Krajicek), ondernemers en topmanagers (Marlies Dekkers, Jeroen van der Veer, Dick Boer) en grote namen uit de wereld van kunst, cultuur en entertainment (Rem Koolhaas, Armin van Buuren en Doutzen Kroes). Van alle vijftien kandidaten werden tenminste drie fragmenten geanalyseerd. Daarbij werden zij onder andere beoordeeld op helderheid, uitspraak, woordenschat, zinsconstructie en grammaticale kennis.

Over de Duidelijketaalprijs
De Duidelijketaalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar Nederlandse taalvaardigheid. Eerdere winnaars van de Duidelijketaalprijs waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier en Wim Anker. Dit lustrumjaar heeft het Taalcentrum het over een andere boeg gegooid en onderzocht hoe het Engels is van BN’ers die ons land in het buitenland vertegenwoordigen.

Over het Taalcentrum-VU
Het Taalcentrum-VU verzorgt al 25 jaar trainingen, vertalingen en tekstredactie voor uiteenlopende opdrachtgevers in de publieke sector en in het bedrijfsleven. Met de Duidelijketaalprijs wil het Taalcentrum-VU het belang van goed en helder taalgebruik benadrukken.

 

1 gedachte over “Welke BN’er spreekt het beste Engels?”

  1. Van Bommel best sprekende international 23 maart 2010 Mark van Bommel is de duidelijkst sprekende voetballer van het Nederlands elftal en krijgt daarom de Duidelijketaalprijs 2010. Dat maakte het Taalcentrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam dinsdag bekend. De middenvelder van Bayern München liet Ajacied Demy de Zeeuw en HSV-spits Ruud van Nistelrooy achter zich. De VU-onderzoekers vinden dat Van Bommel het overtuigendst argumenteert, een goed ontwikkelde taaltechniek heeft en een goed gevoel voor de context waarin hij geïnterviewd wordt. De Duidelijketaalprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon in het publieke domein die zich door zijn taalvaardigheid onderscheidt van zijn collega’s. Vorig jaar werd D66-leider Alexander Pechtold gelauwerd als de meest welbespraakte politicus van Nederland. En dat voor een Limburger.. 😀 Vind het wel slap dat van Marwijk hem niet gewoon die aanvoerdersband durft te geven. Als er iemand de uitgelezen kandidaat daarvoor is, is het van Bommel wel, de eerste buitenlandse aanvoerder van Bayern, en op z’n 23e al aanvoerder van PSV. Dan kan Gio in een keer uit de basisopstelling gehaald, die speelt alleen nog maar om die band.

    Beantwoorden

Plaats een reactie