Weldoener geeft hypermoderne CT-scanner aan Eindhovens Catharina-ziekenhuis

0
562

Een particuliere donateur heeft een heel speciale bestemming gekozen voor zijn geld: uit privévermogen schenkt hij een topmodel CT-scanner van Philips aan de Spoedpost van het Catharina-ziekenhuis. Deze 256 Slice iCT-scanner is een van de snelste in de wereld. Het apparaat kan van levensbelang zijn voor patiënten die worden binnengebracht na een hartinfarct, hersenbloeding of groot verkeersongeluk. Het Catharina-ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat over een high tech CT-scanner op de Spoedpost beschikt.

De donateur – die anoniem wil blijven – is goed bevriend met orthopeed Ab van Erp van het Catharina-ziekenhuis. Toen deze arts (voormalig hoofd van de Spoedpost) jaren geleden opperde dat een nieuwe CT-scanner op de Spoedpost een enorme impuls zou zijn voor de gezondheidszorg in Eindhoven, reageerde de man positief. Hij financierde samen met de stichting “Vrienden van het Hart” de CT-scanner. Philips werd geselecteerd om de scanner te leveren.

“Half uur winst als elke seconde telt”
De meeste ziekenhuizen in Nederland hebben alleen een CT-scanner op de afdeling Radiologie. Bij een spoedgeval moet de scanner vrijgemaakt worden en buiten kantoortijden moeten laboranten worden opgeroepen om de scan te maken. De CT-scanner op de Spoedpost van het Catharina-ziekenhuis wordt 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand. Hierdoor worden snelle diagnoses gesteld voor patiënten met hart- en vaatziekten en mensen die een groot verkeersongeluk hebben gehad. “De tijdswinst is meer dan een half uur”, zegt Piet Batenburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Catharina-ziekenhuis. “Dit is zeer kostbare tijd voor een patiënt met een hersenbloeding of hartproblemen. Hij heeft veel betere kansen op goed herstel.”

Zeldzame schenking
Harry Hendriks, CEO van Philips Electronics Benelux: “Als Philips zien we een opkomende trend om beeldvormingssystemen in te zetten op de spoedeisende hulp. Ze kunnen daar een rol van grote betekenis spelen bij het zo snel mogelijk diagnosticeren van de patiënten die onder zeer precaire omstandigheden worden binnengebracht. Het is voor het eerst in Nederland dat een gulle gever het mogelijk maakt een CT-scanner op deze locatie te plaatsen.”

Vorig artikelStart Academische Onderzoekswerkplaats Zorgverzekeraars
Volgend artikelRegisseur met schizofrenie maakt film over psychosen
Koninklijke Philips Electronics N.V. is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 120.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten.