VWA waarschuwt: wees alert op open vuur bij ‘oranjeartikelen’

Nederland kleurt langzaamaan ‘oranje’. De VWA waarschuwt consumenten om met ‘oranjeartikelen’ uit de buurt van open vuur te b lijven (bijvoorbeeld kaars, aansteker, barbecue, vuurkorf of fornuis). Veel van deze artikelen, zoals boa’s en halsslingers, kunnen gemakkelijk vlam vatten en snel verder branden en dan onder andere leiden tot brandwonden aan hals en gezicht.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen weken onderzoek gedaan naar het brandgedrag van een aantal oranjeartikelen. Boa’s, halsslingers en pruiken zijn onderzocht. De meeste boa’s en halsslingers vatten snel vlam na contact met open vuur en branden daarna geheel of gedeeltelijk op. De onderzochte pruiken laten een veel gunstiger beeld zien dan de boa’s en slingers. Het merendeel brandt niet en de pruiken die wel vlam vatten, branden zo langzaam dat dragers voldoende tijd hebben de pruik af te doen.

De VWA en het betrokken bedrijfsleven voeren sinds 2008 overleg om afspraken te maken over het brandgedrag van oranjeartikelen.

Plaats een reactie