Weersverwachting houdt wandelaars niet tegen

Onvoorziene omstandigheden daargelaten, gaan er dinsdagochtend 42.812 wandelaars van start voor de 95ste Vierdaagse. Sinds 2006 (43.141 starters) is dat een record. Vorig jaar meldden zich 40.620 wandelaars aan voor de eerste dag.

Na de 17.494 aanmeldingen van zondag, verschenen er maandag nog eens 25.318 wandelaars op de Wedren en op Heumensoord om hun controlekaart voor de eerste wandeldag, de Dag van Elst, op te halen. De toename is voor een deel te danken aan het feit dat dit jaar voor het eerst annuleringen toch weer aan uitgelote wandelaars werden toegekend. Uit de statistieken blijkt bovendien dat iedere lustrumvierdaagse – dit jaar is de 19de lustrumeditie – goed is voor extra inschrijvingen en aanmeldingen. Ook 2006 was een lustrumjaar.

Marsleider Johan Willemstein is dik tevreden met de belangstelling voor deze editie. “Het deel ‘no-show’ is aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Daar zijn we erg blij mee. Zeker gezien de weersomstandigheden, maakten we ons toch een beetje zorgen over de opkomst. Gelukkig kijken de wandelaars door de weersvoorspellingen heen en vertrouwen ze op een redelijk droge en daardoor weer als vanouds een sportieve en gezellige Vierdaagse.”

Nagenoeg de hele dag hingen er donkere regenwolken boven start- en finishterrein De Wedren, waar overigens een prima stemming heerste. Het bleef bij wolken die mede dankzij een forse wind niet tot ontlading kwamen.

Eerder op de dag onderstreepte de marsleiding nog eens de gebruikelijke slecht weer-adviezen. Wandelaars wordt altijd geadviseerd om als reserve droge kleding (shirt en sokken) mee te nemen en ook voorzien te zijn van adequate regenkleding en hoofdbedekking. Ook wordt geadviseerd op een ‘natte’ dag bij niet al te hoge temperaturen niet te lang te pauzeren.

Wat de weersverwachting voor dinsdag betreft, moet rekening worden gehouden met soms felle buien in de middag bij een windsnelheid van 3 Beaufort. De temperaturen liggen tussen de 16 en 20 graden C. Bij de eerste start dinsdag om 04.00 uur wordt droog weer verwacht.

Plaats een reactie