Weerstand kip begint al in het ei

Kippen zijn weerbaarder tegen infecties als ze bij de juiste temperatuur zijn uitgebroed. Ook voeding meteen na het uitbroeden zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd beter bestand zijn tegen infecties, concludeert promovendus Irene Walstra van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Kippen zijn weerbaarder tegen infecties als ze bij de juiste temperatuur zijn uitgebroed. Ook voeding meteen na het uitbroeden zorgt ervoor dat ze op latere leeftijd beter bestand zijn tegen infecties, concludeert promovendus Irene Walstra. Walstra zocht naar mogelijkheden om het adaptatievermogen van leghennen te vergroten, zodat ze beter bestand zijn tegen ziekteverwekkers.

Walstra liet één groep eieren uitbroeden bij de optimale eischaaltemperatuur van 37,8 graden Celsius. De piepjonge kuikens kregen meteen voer en water en verbleven vervolgens zeven weken in een scharrelruimte met stofbad.

Een ander deel van de eieren werd bij temperaturen tussen 36,7 en 38,9 graden Celsius uitgebroed. Deze kuikens kregen niet gelijk eten en drinken kregen en werden zeven weken gehuisvest in een kooi. Deze situatie komt vaak voor in de praktijk. Toen de kuikens na 53 dagen aan een darmparasiet werden blootgesteld, had de eerste groep kuikens daar veel minder last van. ‘Alle kuikens werden ziek, maar de eerste groep verloor veel minder gewicht dan de tweede groep’, vertelt Walstra.

Pluimveehouders krijgen robuustere leghennen als de broederij beter let op de temperatuur van de broedmachine en de omgevingscondities van de jonge kuikens verbetert, concludeert Walstra. Die tweede verbetering is lastig, want broederijen hebben momenteel geen scharrelruimte voor kuikens voordat die bij de pluimveehouders worden afgeleverd.

Volgens Walstra is haar experimentele onderzoek een eerste stap in de richting van een alternatieve methode om zonder medicijnen de diergezondheid te verbeteren. Ze promoveert een dezer dagen bij prof. Bas Kemp, hoogleraar Adaptatiefysiologie aan Wageningen University. Irene Walstra werkt inmiddels bij de opleiding Diermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein, onderdeel van Wageningen UR, in Leeuwarden.

Auteur: Albert Sikkema