Week van de Chronische Pijn 2015

Ondanks dat één op de vijf Nederlanders aan chronische pijn lijdt, weet amper 16% van de Nederlandse bevolking wat chronische pijn is. Om dit probleem aan te kaarten organiseren verschillende Nederlandse ziekenhuizen, de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie, de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland en St. Jude Medical, internationaal producent van medische apparatuur, samen de week van de chronische pijn.

Tijd voor bewustwording
Het doel van deze week is om Nederlanders voor te lichten over de symptomen en behandelingen van chronische pijn. Van 23 november t/m 2 december 2015 vinden er workshops en voorlichtingssessies over chronische pijn plaats in de deelnemende ziekenhuizen. Zo kunnen huidige patiënten en mensen die vermoeden dat ze last hebben van chronische pijn meer leren over deze aandoening en de mogelijke behandelingen.

[quote_center]”Jaren wachten op juiste diagnose”[/quote_center]

Dr. Harold Nijhuis, pijnspecialist in het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en landelijke ambassadeur voor de week van de chronische pijn, vindt het belangrijk om Nederlanders voor te lichten over chronische pijn: “We weten dat patiënten vaak jaren wachten voor ze gediagnostiseerd worden met chronische pijn. Het kan dus zijn dat een groot aantal mensen op dit moment onnodig lijdt of verkeerde behandelingen krijgt, wat vaak voor meer problemen zorgt en een juiste diagnose moeilijker maakt. De Week van de Chronische Pijn is een belangrijke stap vooruit in de voorlichting van Nederlanders over chronische pijn en zal ervoor zorgen dat we patiënten sneller kunnen diagnosticeren en helpen om te gaan met hun pijn”.

Wat is chronische pijn?
Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel fysiek als emotioneel afmattend en gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een trauma of eenvoudige chirurgische ingrepen.

Week van de Chronische Pijn 2015

Chronische pijn heeft een grote impact op de algemene levenskwaliteit en maakt gewone dagelijkse activiteiten in het werk- en familieleven soms onmogelijk. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose chronische pijn omdat de algemene kennis over de aandoening nog te laag is.

Deze beperkte kennis vertaalt zich in hoe de Nederlanders denken over chronische pijn. Een onderzoek[1] dat in 2014 uitgevoerd werd, toont aan dat slechts 1 op 6 Nederlanders weet wat chronische pijn is. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (24%) denkt zelfs dat chronische pijn een mentale aandoening is.

Week van de Chronische Pijn
Van 23 november t/m 2 december 2015 zullen meerdere ziekenhuizen samenwerken met de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie, de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland en internationaal producent van medische apparatuur, St. Jude Medical, voor de organisatie van de Week van de Chronische Pijn. Speciale informatieve en voorlichtende workshops zullen georganiseerd worden om patiënten te helpen bij het vinden van een geschikte behandeling.

“Tijdens deze sessies werken we met chronische pijn patiënten die hun verhalen zullen delen om mensen te laten begrijpen wat de impact is van chronische pijn en hoe lang het kan duren om juist gediagnosticeerd te worden”, zegt Hilda Geysendorpher, bestuurslid bij de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie. “Een terugkerend thema in alle patiëntverhalen is hoe lang het wel niet duurde om de juiste behandeling te vinden, voornamelijk omdat de algemene kennis zo laag is. We hopen dat de week van de chronische pijn patiënten zal helpen om de juiste oplossing te vinden voor het omgaan met hun pijn”.

Week van de Chronische Pijn 2015

“Ook wij zien dat patiënten vaak jarenlang rondlopen met pijn die hun hele leven beïnvloed, mede vanwege het feit dat er over het algemeen te weinig kennis is over chronische pijn. Wij vinden dat iedere patiënt recht heeft op de juiste behandeling en snel geholpen moet worden. Daarom staan wij ook achter de week van de chronische pijn. Nederlanders voorlichten over de symptomen en behandelingen van chronische pijn draagt bij aan de optimalisatie van het behandelingstraject van deze aandoening”, aldus Frank Huygen, voorzitter van de Vereniging voor Neuromodulatie Nederland.

Activiteiten
Tijdens de week van de chronische pijn vinden evenementen plaats in de volgende ziekenhuizen:

· St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein – 24 november 2015
· Diakonessenhuis in Zeist – 23 november 2015
· Bravis Ziekenhuis in Roosendaal – 26 november 2015
· Erasmus MC in Rotterdam – 1 december 2015
· Rijnstate in Velp – 2 december 2015
· Albert Schweitzer Ziekenhuis in Sliedrecht – 2 december 2015

[1] St. Jude Medical heeft het onderzoek in augustus 2014 representatief uitgevoerd onder 1.022 Nederlanders van 18 jaar en ouder, in samenwerking met Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie en onderzoeksbureau Kien.

Plaats een reactie