Week van de baarmoederhalskanker

Van 22 tot en met 28 januari 2012 vindt voor de zesde keer de Europese week van de baarmoederhalskanker plaats. In Nederland wordt op dinsdag 24 januari 2012 tijdens de traditionele gongceremonie in de Amsterdamse beurs de aftrap gegeven voor de week van de baarmoederhalskanker door het landelijke bevolkingsonderzoek en het RIVM.

De Europese Baarmoederhalskanker Vereniging (ECCA) heeft deze preventieweek in het leven geroepen om het bewustzijn rondom baarmoederhalskanker en de preventie daarvan te vergroten. Wereldwijd sterven jaarlijks 250.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Dat terwijl het geen levens hoeft te kosten, want de ziekte is bijna altijd te voorkomen door effectieve screening en vaccinatie. Toch weten veel vrouwen te weinig van deze ziekte en zijn er veel landen in Europa waar de preventieprogramma’s tekort schieten.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Gelukkig schiet Nederland niet te kort door een effectief screeningsprogramma: het uitstrijkje. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 800.000 vrouwen uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek wordt door de overheid gratis aangeboden.

Bevolkingsonderzoek Zuid is in Noord-Brabant en Limburg verantwoordelijk voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Deze organisatie heeft als doel om de kans om te sterven aan baarmoederhalskanker te verkleinen door de vroege ontdekking van baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan.

Opkomst jonge vrouwen blijft achter
In Nederland worden alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar elke vijf jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ongeveer 70% van hen geeft gehoor aan deze oproep en laat een uitstrijkje maken. In de groep dertig-jarigen blijft de opkomst achter. Slechts 50% van deze groep laat een uitstrijkje maken. Juist in de groep die niet deelneemt en met name op jonge leeftijd komt baarmoederhalskanker relatief het meest voor.

Om jonge vrouwen over het belang van deelname te informeren, krijgen alle dertig-jarige vrouwen in Nederland, net als vorig jaar, de glossy Leven & Lijf toegestuurd voorafgaande aan de uitnodiging voor hun eerste uitstrijkje. Dit magazine informeert op toegankelijke en persoonlijke wijze over het bevolkingsonderzoek, het uitstrijkje en biedt de dertigers veel ervaringsverhalen die hen kunnen ondersteunen in het bepalen van hun keuze voor deelname. Angela Schijf, actrice van o.a. Flikken Maastricht, heeft bijgedragen als gasthoofdredacteur. Sara Kroos geeft de versie van 2012 nog eens extra glans door haar hilarische column “weg met de eendenbek!”. Ook acteur/zanger Daniël Boissevain, actrice/zangeres Birgit Schuurman en modeontwerpster Ilja Visser hebben een bijdrage aan het magazine geleverd.

Lancering Levenenlijf.nl
Veel vrouwen vinden het uistrijkje een vervelend onderzoek. Hierover krijgen we veel vragen en opmerkingen. Om deze te beantwoorden en om vrouwen een platform te bieden waar ervaringsverhalen uitgewisseld kunnen worden, wordt 23 januari tijdens de Europese week van de baarmoederhalskanker, de blog www.levenenlijf.nl gelanceerd. Ook een facebookpagina (Leven en Lijf) en twitteraccount (@levenenlijf) zijn vanaf die datum in de lucht.

Meer informatie: www.bevolkingsonderzoekzuid.nl

Plaats een reactie