Websites met nepmedicijnen vrijwel onmogelijk te herkennen

Met een namaak webshop voor geneesmiddelen heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laten zien hoe moeilijk het is om nep van echt te onderscheiden. In de opgezette webshop www.medi-plaza.nl kunnen mensen zelf ervaren hoe professioneel malafide aanbieders te werk gaan om online nepmedicijnen te verkopen.

Het Ministerie van VWS is deze campagne gestart om Nederlandse consumenten te informeren over mogelijke gevaren, zodat zij de risico’s die het bestellen van medicijnen via internet met zich meebrengen beter kunnen inschatten.

Uit onderzoek uit 2008-2009 in opdracht van VWS blijkt dat circa 900.000 Nederlanders (5,5%) een online bestelling overwegen; hiervan bestellen ruim 500.000 Nederlanders (3,3%) medicijnen online. Het is vrijwel onmogelijk om de websites van malafide aanbieders te onderscheiden van websites van echte apothekers. De websites ogen in alles betrouwbaar en verschijnen bovenaan in zoekresultaten.

De verpakkingen en bijsluiters verschillen vaak niet of nauwelijks van de originele en de medicijnen zijn vaak alleen in laboratoria te onderscheiden van de echte geneesmiddelen. Consumenten zijn echter niet altijd op de hoogte van de risico’s, of men schat de kans hier zelf mee in aanraking te komen klein in. Met deze campagne wil het Ministerie van VWS Nederlanders niet alleen informeren, maar ze ook zelf laten ervaren hoe moeilijk illegale aanbieders te herkennen zijn. Naast de tijdelijke webshop www.medi-plaza.nl maakt ook www.internetpillen.nl deel uit van de totale campagne.

In oktober 2010 heeft de douane op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in één week tijd 99 pakketten met in totaal 24.596 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen.

Het waren vooral erectiepillen, afslankmedicatie, slaappillen, anabole steroïden, antidepressiva, pijnstillers, hartmedicatie, insuline, cholesterolverlagers, haargroeimiddelen en medicijnen tegen kanker. De middelen kwamen vooral uit China, Hong Kong en India.

Vervalste medicijnen brengen grote risico’s met zich mee voor de volksgezondheid, omdat er geen enkele zekerheid is over de kwaliteit van deze middelen. De samenstelling wijkt veelal af van het originele medicijn; er kan te veel of te weinig werkzame stof in zitten, maar ook giftige of vervuilde stoffen.

Daarnaast ontbreekt de controle op de eventuele gevaren van een combinatie van verschillende medicijnen door arts of apotheker. Ook kan er door verkeerde doseringen resistentie optreden; dit levert met name bij antibiotica een aanzienlijk gezondheidsprobleem op.

Het Ministerie van VWS werkt samen met organisaties zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de douane, farmaceutische industrie, patiënten- en beroepsorganisaties van artsen en apothekers.

Plaats een reactie