Website UMC Utrecht beste van alle ziekenhuizen

De website van het UMC Utrecht is als beste uit de bus gekomen in de landelijke Zorgwebmonitor. Het ziekenhuis dankt deze eerste plaats onder andere aan de negen patiëntenportalen.

Hoge score
Voor de Zorgwebmonitor zijn de websites van alle ziekenhuizen uit Nederland beoordeeld op tien thema’s. De hoogste score van het UMC Utrecht was voor de beveiliging van de persoonlijke gegevens van de patiënt. Het ziekenhuis scoorde ook goed op gebruiksvriendelijkheid en transparantie. Dat is de mate waarin het ziekenhuis tijdig en duidelijke informatie geeft op de website. Bij deze thema’s spelen de patiëntenportalen een belangrijke rol.

Patiëntenportalen
De patiëntenportalen maken onderdeel uit van MyUMC. Dit is een informatie- en communicatievoorziening via het internet, voor patiënten en hun artsen. De patiënten kunnen onder andere hun medisch dossier en labuitslagen inzien. Dit kan de patiënt doen wanneer het hem uitkomt. Ook kunnen ze behandelafspraken terugzien, herhaalrecepten aanvragen en vragenlijsten invullen. Patiënten kunnen dit thuis doen en hoeven zodoende minder vaak naar het ziekenhuis. Bij ‘mijn medicatie’ kunnen ze nalezen hoeveel en wanneer ze de medicijnen moeten gebruiken. Als de patiënt wil kan thuis ook iemand meelezen die niet mee kon naar de afspraak in het ziekenhuis. En als de patiënt een vraag heeft of ergens pijn, dan kan hij via een e-consult direct contact opnemen met zijn arts en hoeft hij daarmee niet te wachten tot de volgende afspraak.

Privacy
Het UMC Utrecht heeft de privacy van de patiënt hoog in het vaandel staan. Omdat het gaat om persoonlijke gegevens en ervaringen van de patiënt, zorgt het UMC Utrecht ervoor dat de patiëntenportalen uitstekend beveiligd zijn. Juist op dit punt scoorde het UMC Utrecht het hoogste van alle ziekenhuizen in de Zorgwebmonitor.

Het UMC Utrecht heeft nu negen patiëntenportalen. Daarmee is het ziekenhuis koploper. Komend jaar volgen er nog meer. Ieder portaal is voor patiënten met een andere chronische ziekte, zoals: eczeem, reuma, taaislijmziekte en longaandoeningen.

Plaats een reactie