We missen ons eigen eten méér dan onze familie

BVN, de televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland, vroeg de afgelopen weken aan Nederlanders en Vlamingen over de hele wereld wat ze het meeste missen in het buitenland. Meer dan 10.000 reacties leverden een verrassende conclusie op: we missen ons eigen eten méér dan onze familie!

Haring en friet
Ook het rijtje etenswaren dat we missen is opmerkelijk. Nederlanders in het buitenland verlangen vooral naar zoute haring (9,1%), zelfs nog meer dan kroketten (8,6%) en kaas (8,1%). Vrienden en familie volgen pas op de vijfde plaats (6,7%). Mogelijk zorgen Skype en e-mail ervoor, dat we minder heimwee hebben naar onze dierbaren.

Van onze zuiderburen zegt slechts 2,1% familie en vrienden het meeste te missen. Een groot verschil met de behoefte aan de zak friet, die met 16,9% het meest wordt gemist.

IJs van ruit krabben
Op de website www.degrotemisverkiezing.com/nl konden deelnemers zelf aangeven wat ze het meeste missen in het buitenland. En dat heeft veel leuke inzendingen opgeleverd. Zoals de Nederlander uit Bangkok, die zo graag weer eens op een heldere winterochtend een laagje ijs van zijn voorruit wil krabben. Of een vrouw uit Portugal, die ‘goede juridische steun’ mist bij haar echtscheiding.

BVN stuurt cadeautjes over de hele wereld
Met De Grote Mis Verkiezing onderzocht BVN wat Nederlanders en Vlamingen in het buitenland het meeste missen. In elk geval níet hun favoriete televisieprogramma’s – die kan men via BVN overal ter wereld bekijken – maar wat dan wel? BVN zocht het uit en vervulde enkele wensen. Zo kregen BVN-kijkers in het buitenland al kleine onmisbare dingen, zoals pakketjes met kaas, speculaas, pepernoten, houten wasknijpers, bloembollen en Hema-theedoeken thuisbezorgd.

De website van de BVN Mis Verkiezing is de afgelopen weken door Nederlanders en Vlamingen uit maar liefst 181 landen bezocht, goed voor zo’n 70.000 unieke bezoeken.