Waterstofauto voorbeeld voor innovatie en duurzame mobiliteit

Studenten van de TU Delft hebben dinsdag 16 augustus 2011 met het afleggen van ruim 200 meter in 10,456 seconden het wereldsnelheidsrecord voor waterstofraceauto’s verbroken. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, die de leden van het Forze-team van de TU Delft in het zonnetjes zette, prees het project van de jonge ingenieurs als een prachtig voorbeeld om innovatie en duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen.

Snelheidsrecord
Studenten van de TU Delft doen sinds 2008 met het Forze-team mee aan wedstrijden voor auto’s op waterstof. De minister benadrukte tijdens een bijeenkomst na afloop van de recordrit het belang van de automotive-sector. ‘Met een omzet van 17 miljard euro en werkgelegenheid voor 45.000 mensen ben je een belangrijke speler. En dan heb ik het nog niet eens over de 2.500 mensen die zich bezighouden met Research & Development.’

Concurrentiekracht
Verhagen wees ook op het innovatieve aspect van racen op waterstof. ‘Het gaat niet alleen om schone lucht en stillere wegen. Het is ook goed voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en voor de internationale uitstraling van ons land,’ aldus de minister.

Uitstoot puur water
De Forze IV is een lichtgewicht formule raceauto aangedreven door een waterstof brandstofcel. De cel voorziet de twee elektromotoren van stroom en laat de auto in 5 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur jagen. De enige uitstoot van de racewagen is puur water.

Plaats een reactie