Waterguerilla in Amsterdamse wijk

In de wijk, op school, in de kantine, bij het sportveld of in de speeltuin: als kinderen dorst hebben, is water makkelijk voorhanden. Met de aanpak DrinkWater kun je niet meer om het drinken van water heen. Kranen, waterkoelers, watertappunten en waterflesjes zijn zichtbaar en toegankelijk.

Tientallen kinderen bestoken Amsterdam Nieuw-West met… water. De groep skatende, steppende, rennende en skeelerende kinderen wil met deze waterguerilla de hele buurt van DrinkWater voorzien.

Dit is het uitgangspunt van de aanpak DrinkWater van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) die dinsdag 9 oktober 2012 met Olympisch turnkampioen Epke Zonderland en Olympisch BMX’ster Laura Smulders van start ging in Amsterdam. JOGG-ambassadeur Paul Rösenmoller en de Amsterdamse wethouders Eric van der Burg & Jesse Bos gaven het officiële startsein. De sporters, waaronder ook BMX-racer Jeffrey Bignell, en bestuurders liepen met tientallen kinderen een waterestafette. De winst van deze WaterRun ging naar ‘coach’ Zonderland en zijn sportieve kinderen. “Ik vind het mooi dat ik als topsporter kinderen kan motiveren om water te drinken”, aldus de turner. “Water is ook gewoon lekker en gezond!”

Kinderen vinden water lekker
“Als kinderen dorst hebben, grijpen ze nu nog te vaak naar zoete drankjes. En dat terwijl we uit onderzoek weten dat ze water lekker vinden”, zegt JOGG-ambassadeur Paul Rosenmöller. “Sommige kinderen krijgen 25 suikerklontjes per dag binnen met wat ze drinken. Water is vrijwel gratis en calorieloos.”

De aanpak DrinkWater staat het komende jaar centraal in de JOGG-gemeenten. In Amsterdam Nieuw-West bijvoorbeeld – waar de aftrap was  – worden watertappunten geplaatst en bestaande kranen en zichtbaarder en aantrekkelijker gemaakt. Ook gaat de gemeente in gesprek met lokale ondernemers over hun bijdrage.

JOGG, is de beweging voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Iedereen in een stad, dorp en wijk zet zich in om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Het is een lokale en duurzame aanpak die bewezen effectief is om de stijging van overgewicht bij jongeren om te zetten in een daling.

Publieke- en private organisaties werken nauw samen. Gemeenten vervullen een spilfunctie. Zij nemen de regie op zich zodat samenhang en samenwerking gewaarborgd is. JOGG werkt samen met zes landelijke partners: Albert Heijn, Albron, FrieslandCampina, Nutricia, Unilever en Zilveren Kruis Achmea. JOGG is een deelconvenant van het Convenant Gezond Gewicht.

Plaats een reactie