Wat weten baby’s

Baby’s en jonge kinderen hebben veel aandacht voor anderen. Maar we weten weinig over hoe ze de handelingen van andere mensen verwerken en begrijpen en hoe zij door observatie in staat zijn te leren. Om deze vragen te beantwoorden heeft Markus Paulus meer dan 350 kinderen in de leeftijd van acht maanden tot vijf jaar, en tachtig volwassenen in verschillende experimenten onderzocht, waarbij hij gebruikmaakte van gedragsmetingen in imitatie- en reactietijdexperimenten, de registratie van kijkgedrag middels eye-tracking en elektrofysiologische metingen van de hersenactiviteit.

Paulus’ onderzoek laat zowel overeenkomsten als verrassende verschillen zien in het handelingsbegrip van kinderen en volwassenen. Zo weten kinderen tot drie jaar niet dat ze een lang iemand moeten vragen om iets boven uit een hoge kast te halen, en niet een klein iemand. Kinderen reflecteren niet over de handelingen van andere mensen zoals volwassenen dat doen. Paulus toont in zijn proefschrift aan dat perceptuele en motorische processen een belangrijke rol spelen in de zich ontwikkelende handelingswaarneming.

Biografie
Markus Paulus (Landsberg am Lech, 1980) studeerde psychologie en filosofie aan de Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt. Het onderzoek dat resulteerde in zijn proefschrift, deed hij aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit. Binnenkort start Paulus als postdoctoraal onderzoeker aan de Ludwig Maximilians Universität in München.

Promotiegegevens
Promovendus: de heer M.A. Paulus
Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen
Titel promotie: Development of action perception: Neurocognitive mechanisms underlying children’s processing of others’ actions
Promotors: de heer prof. dr. H. Bekkering
Copromotors: mevrouw dr. S. Hunnius
Datum: dinsdag 28 juni 2011, 10:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Proefschrift aanvragen
Het proefschrift kunt u op te vragen via info@gezondheidskrant.nl onder vermelding van: Proefschrift aanvragen / Markus Paulus.

Plaats een reactie