Wat te doen tegen het uitdrogen van de ogen?

Droge ogen zijn een groeiend probleem. Niet alleen in de winter en op de computerwerkplekken op kantoor klagen steeds meer mensen over de volgende symptomen als gevolg van het gebrek aan productie van traanvocht:

  • vermoeide, brandende en rode ogen
  • gevoel van druk en trillende oogleden
  • verhoogde gevoeligheid voor licht, hoofdpijn en hoofdpijn
  • beperkte gezichtsscherpte

Vooral gebruikers van contactlenzen worden hierdoor getroffen: een onvoldoende bevochtigde contactlens leidt tot wazig zicht. Bovendien versterkt de lens de symptomen van permanente contactirritatie.

Hier zijn 5 tips die kunnen helpen:

Tip 1: Ontlast de ogen door regelmatig een pauze in te lassen.

Vooral bij veel beeldschermwerk is het belangrijk regelmatig te rusten. Hiervoor laat je je ogen in verschillende afstanden dwalen, weg van het scherm, door de kamer en ook uit het raam. Een formule uit de VS om dit in het geheugen op te slaan is de 20-20-20 regel: om de 20 minuten gedurende 20 seconden een object op 6 meter afstand vastzetten. Af en toe een oogpauze, waarbij je beide ogen gedurende 2 – 3 minuten met de gebogen handpalmen bedekt, zorgt voor ontspanning.

Tip 2: Zorg voor de ogen

Als er te weinig traanvocht in het oog zit, dien je gebruik te maken van de juiste verzorging. Gebruik zuiver hyaluronzuur, het belangrijkste bestanddeel van traanvocht. Het mag geen conserveringsmiddelen bevatten om verdere irritatie van het oog te voorkomen. Zorg ook altijd voor schone lenzenvloeistof om je lenzen te verzorgen. Hier vind je bijzonder geschikte producten.

Komkommerschijfjes, die je ongeveer 10 minuten op je ogen legt, hebben een verzachtend en verzorgend effect. Hetzelfde geldt voor wattenschijfjes gedrenkt in lauwwarme zwarte thee of melk.

Tip 3: Oogconditie

Bij droge ogen, kun je de situatie op korte termijn verbeteren door meerdere keren te knipperen. Een goed effect kan ook worden bereikt door bewust te geeuwen: Draai de ooghoek kortstondig aan en maak hem weer los. Dit stimuleert de productie van tranen.

Doe de geïrriteerde ogen goed met de volgende massage: Raak jouw gesloten ogen licht aan met de wijsvingers. Gebruik het om een halve cirkel te verplaatsen van de binnenste ooghoek aan de bovenrand van het oog naar buiten en vervolgens de beweging terug te brengen naar de uitgangspositie aan het onderste ooglid. Dit stimuleert de bloedcirculatie rond de ogen, terwijl gestresste ogen met ontspanning reageren.

Tip 4: Vermijd extra oogstress

Voor geïrriteerde ogen zijn rook en stof verdere stressfactoren. Op kantoor of in de auto kun je beter tocht vermijden en het gezicht niet blootstellen aan een ventilator of de luchtstroom van een airconditioner. Lichte bestraling irriteert ook de ogen en een zonnebril kan helpen.

In het geval van schermen en schermen van mobiele telefoons is het vooral het kortegolfverlichting in het blauwe gebied dat de ogen irriteert. Schermen kunnen vaak dienovereenkomstig worden geregeld. Er zijn gratis apps voor mobiele telefoons die het blauwe licht filteren.

Tip 5: Invloeden van eten en drinken

De onvoldoende traanproductie van jouw ogen kan door voedsel worden gestimuleerd. Essentiële vetzuren zoals omega-3 vetzuren zijn hiervoor belangrijk. Deze wordt niet door het lichaam geproduceerd en kan door voedsel worden geleverd.

Vis zoals haring, makreel en zalm zijn rijk aan deze vetzuren, evenals lijnzaad. Omega-3 vast zuur is ook beschikbaar als voedingssupplement. Daarnaast ondersteun je door voldoende te drinken traanproductie.

Plaats een reactie